Zdravje > Otrok
92 ogledov

Tako videoigre vplivajo na najstnike

Videoigre Profimedias
Strokovnjaki pozvali razvijalce videoiger naj se skušajo izogniti likom, ki poudarjajo spolne stereotipe.

Več časa kot najstniki preživijo z igranjem videoiger, več je možnosti, da bodo pokazali seksistično obnašanje ali spolne stereotipe, so v študiji ugotovili francoski in ameriški raziskovalci, ki so v raziskavo zajeli 13.520 mladih Francozov, ki redno igrajo videoigre.

Izpostavljanje videoigram je povezano z večjimi predsodki in seksizmom med najstniki, so v rezultatih študije zapisali raziskovalci.

Larry Laffer – neroden štiridesetletnik v obleki, ki poskuša (večinoma neuspešno | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Gradivo, ki smo ga analizirali, kaže na manjšo prisotnost žensk v priljubljenih videoigrah. Ženske imajo pasivno vlogo, so princese, ki jih mora nekdo rešiti, ali pa so seksualni objekt," je povedal soavtor študije Laurent Begue.

Ženske so glavne žrtve stereotipov, moški iz tega niso izvzeti, v videoigrah so predstavljeni kot "bolj aktivni, oboroženi in mišičasti", pravijo raziskovalci.

Po podatkih organizacije Entertainment Software Association je bila leta 2014 med igralci videoiger skoraj polovica žensk.

Moški dovzetnejši

V študiji so raziskovalci vključili 51 odstotkov moških in 49 odstotkov žensk, ugotovili pa so, da je seksizem bolj prisoten med prvimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Udeleženci so videoigre igrali med eno uro in desetimi urami na dan. Preiskovali so prebivalce Lyona in Grenobla, stare med 11 in 19 let.

Begue je ob tem opozoril, da res obstaja "statistična povezanost" med seksizmom in videoigrami, a na seksistično obnašanje denimo vpliva tudi religiozno ozadje. Televizija ima v primerjavi z videoigrami manjši vpliv, rezultate povzema AFP.

Begue je pozval razvijalce igre, naj se skušajo izogniti likom, ki poudarjajo spolne stereotipe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.