Zdravje > Aktualno
24 ogledov

Tako zdrava je Slovenija

Indeks zdravja (SGG) The Lancet
Med 188 državami se je Slovenija glede na indeks napredka k ciljem trajnostnega razvoja na področju zdravja uvrstila na 25. mesto. Največji problem so prekomerna telesna teža, uživanje alkohola, kajenje in stopnja samomorov.

Slovenija se je med 188 državami po zdravju svojih prebivalcev uvrstila na 25 mesto, kaže primerjalna raziskava, ki jo je objavila ugledna revija The Lancet.

Na prvem mestu je Islandija

Na vrhu lestvice je Islandija, ki ji sledijo Singapur, Švedska, Andora, Velika Britanija, Finska, Španija, Nizozemska, Kanada in Avstralija na desetem mestu. Na dnu lestvice so Srednjeafriška republika, Somalija in Južni Sudan. Med državami v sosestvu so se slabše uvrstile Avstrija na 31., Madžarska na 36. in Hrvaška na 42. mestu. Za pet mest boljša je Italija.  

A bolj kot sama lestvica je zanimiva uvrstitev po posameznih kazalcih zdravja. Ti indikatorji med drugim vsebujejo prekomerno telesno težo, prisotnost tuberkuloze, malarije in hepatitisa B, stopnjo samomorilnosti, uživanje alkohola, poškodbe v prometnih nesrečah, kajenje, higieno, stopnjo nasilja, vojno stanje, naravne nesreče in drugo.

Največji problem je debelost

Najslabše se je Slovenija uvrstila glede na kriterij prekomerne telesne teže, kjer je od stotih zbrala le 39 točk, glede stopnje samomorilnosti (44 točk), prekomernega uživanja alkohola (50 točk) in kajenja (50 točk). 

Za analizo so uporabili statistične podatke, zbrane v 188 državah v letih od 1990 do 2015, in jih umestili na lestvico od od 0 do 100 točk. 

Leta 2015 je povprečni indeks zdravja v 188 državah glede na naštete kriterije znašal 59,3 točke, a se je med državami močno razlikoval, od 85,5 točk na Islandiji do 20,4 točk v Srednjeafriški republiki. Slovenija se je z 76 točkami uvrstila na 25. mesto. 

Cilji trajnostnega razvoja

Združeni narodi so septembra 2015 sprejeli resolucijo, ki je začrtala cilje trajnostnega razvoja, t. i. Sustainable Developement Goals (SDGs) do leta 2030. SDG določa 17 univerzalnih ciljev, 169 področij in 230 indikatorjev. The Lancet je v pričujoči raziskavi naredila analizo 33 indikatorjev, ki so vezani na zdravje. 

Podrobnosti o raziskavi lahko preberete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.