Šport > Košarka
32 ogledov

Vsi pomnijo Dragićeve mojstrovine

goran dragić Reuters
Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić se po šestih letih vrača v končnico lige NBA, kjer se bo njegova ekipa Miami Heat v prvem krogu pomerila s Charlotte Hornets. Prva tekma bo na sporedu 17. aprila na Floridi.

Slovenski organizator igre bo drugič v karieri zaigral v končnici najmočnejše košarkarske lige NBA in sploh prvič v vlogi rednega člana začetne peterka.

Dragić bo na obračunu s sršeni zadolžen za pokrivanje najboljšega strelca nasprotne ekipe Kembo Walkerja, ki je ob 43-odstotnem metu iz igre in 37-odstotnim metom izza črte v povprečju dosegal slabih 21 točk na tekmo. ''Imajo Walkerja, ki je izredno hiter in uporabljajo ga za 'pick and roll','' je dejal ''Gogi'', ki je bil v rednem delu sezone v obrambi zelo učinkovit. Košarkarji so bili pri metih iz igre približno štiri odstotke slabši od svojega povprečja, kadar jih je pokrival slovenski reprezentant. 

Dragić je v končnici zadnjič in edinič zaigral v sezoni 2010, ko je v dresu Phoenix Suns opravljal vlogo prve zamenjave za glavnega organizatorja igre Steva Nasha. Sonca so se takrat prebila vse do finala zahodne konference, kjer so morala s 4:2 v zmagah priznati premoč kasnejšim prvakom Los Angeles Lakers. Dragić je v končnici odigral 16 tekem, kar je njegova vsa kilometrina, odkar se je leta 2008 preselil onkraj Atlantika.

Zgodovinski večer

Nase je najbolj konkretno opozoril na tekmi z ekipo, ki mu je ponudila priložnost v severnoameriški ligi; San Antonio Spurs. Pisala se je tretja tekma konferenčnega polfinala, ko je na parketu eksplodiral slovenski košarkar. Dosegel 26 točk, od tega 23 v zadnji četrtini. 

''Ne vem, koliko igralcev v zgodovini lige je že imelo tako zadnjo četrtino. Res izjemno. Sem neverjetno ponosen nanj,'' je takrat dejal Steve Nash. "On je moje skrivno orožje," je na tiskovki zatrjeval trener Phoenixa Alvin Gentry ter dodal: "Še sam ne vem iz kje se je vzel." Pohvalil ga je tudi takratni športni direktor Suns Steve Kerr, ki danes blesti v vlogi trenerja rekordnih Golden State Warriors. "Ne spomnim se drugega kot Michael Jordana, ki bi dal na tekmi končnice pod takim pritiskom, toliko točk v zadnji četrtini. To je noro!'' je dejal.

Stoudemire si želi reprize

''Takrat smo vedeli, da bo Goran postal zvezdnik ekipe,'' je povedal nekdanji košarkar Phoenixa Amar’e Stoudemire, ki je Dragićevo predstavo spremljal z roba igrišča. ''Ne vem, kdo ga je našel, a takrat smo vedeli, da je bila to dobra naložba. To potrebujemo tudi letos,'' je dodal Stoudemire, danes košarkar Miamija.

Dragić je takrat zadel devet metov od enajstih in vse štiri poskuse za tri točke. Končnemu izkupičku 26 točk je dodal še tri skoke in dve podaji, kar je njegova najboljša predstava v končnici lige NBA. Dandanes se zaveda, da bo kaj takšnega težko ponoviti. 

''To je bilo že dolgo časa nazaj,'' je dejal nasmejani Dragić. ''S San Antoniom smo imeli veliko težav, vedno so nas premagali, takrat pa smo pometli z njimi. To je bil poseben trenutek. Vsakič me je pokrival drug igralec,'' se zgodovinske predstave spominja slovenski košarkar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.