Slovenija
105 ogledov

"Takšna napaka pri nas ni možna"

loto youtube.com
Na Loteriji Slovenije zagotavljajo, da se pri nas napaka, ki se je pripetila med žrebom v Nemčiji, ne more zgoditi.

Kot smo poročali, so morali v Nemčiji razveljaviti žreb lota, ker dveh številk ni bilo v bobnu. Tisti, ki so mislili, da so med dobitniki, so se tako lahko obrisali pod nosom. Loterije ne morejo niti tožiti, saj v Nemčiji po vsakem žrebu izpostavijo, da so številke "ohne  Gewähr", se pravi, da ni garancije za popolnost in pravilnost objavljenih rezultatov.

Pri Loteriji Slovenije samozavestni

Zanimalo nas je, kaj bi se zgodilo, če bi se podobna napaka zgodila v Sloveniji. Na vprašanje, ali bi dobitniki pri nas lahko vložili tožbe, so nam na Loteriji Slovenije zagotovili, da takšna napaka pri nas ni možna, saj žreb spremlja 3-članska komisija. Na opazko, da so bili verjetno tudi Nemci prepričani v brezhibnost svojega sistema, pa so nam odvrnili: "Mi smo mnenja, da takšna napaka pri nas ni možna, ker je naloga komisije, da jo takoj ugotovi. Če bi se žrebanje že začelo, in bi komisija ugotovila nepravilnost, bi se žreb takoj prekinil. Ponovili bi ga v skladu z navodili.“

Tričlanska komisija mora takoj po prihodu v studio pregledati napravo in preveriti, ali so pripravljene vse žogice, so za nas še razložili pri loteriji in dodali, da komisija tudi med žrebom preverja, ali so v bobnu vse žogice.

"V celotnem obdobju prirejanja iger na srečo – loto je igra z najdaljšo tradicijo, saj smo v lanskem letu praznovali 50. obletnico prirejanja – se do sedaj ni nikoli zgodilo, da bi žrebanje odpadlo. /... / Tožb v celotni zgodovini prirejanja ni bilo, prav tako ni nikoli prišlo do napak,“ so še dodali.

Žrebalne napave redno kontrolirajo

Loterija Slovenije je za nas še razložila, da se žrebalne naprave nahajajo v prostoru, ki je pod posebnim režimom varovanja. "Žrebalne naprave ter način njihove uporabe zagotavljajo, da je izid igre odvisen izključno od naključja. Žrebalne naprave so francoskega porekla, proizvajalec je podjetje Editec - tovrstne bobne uporablja večina evropskih loterij. Z bobni lahko upravlja samo usposobljeni tehnični izvajalec za upravljanje in ravnanje z žrebalnimi napravami.“

Za vsako žrebalno napravo je pred njeno uporabo potrebno pridobiti certifikat o ustreznosti s tehničnimi zahtevami. Certifikat izda pooblaščena institucija, v našem primeru je to Slovenski inštitut za kakovost in meroslovje (SIQ), in sicer na podlagi pregleda tehnične dokumentacije, izvedenih ustreznih preizkusov, meritev in kontrole delovanja. "Izpolnjevanje tehničnih zahtev za žrebalne naprave redno kontroliramo, in sicer pred prvo uporabo naprave, z rednimi triletnimi kontrolami žrebalnih naprav in z izrednimi kontrolami. Žrebanje nadzira komisija, ki odgovarja za potek žrebanja v skladu z navodili. Člane komisije potrdi PDU. Osebe, ki so imenovane v komisijo, morajo izpolnjevati pogoje, ki so določeni v Uredbi o podrobnejših pogojih, ki jih mora izpolnjevati prireditelj pri trajnem prirejanju klasičnih iger na srečo in morajo imeti uspešno opravljen preizkus znanja. Med potekom žrebanja člani komisije pišejo zapisnik, ki je osnova za pripravo uradnega poročila. Skladno z navodili za žrebanje komisija nemudoma prekine žrebanje, če le-to ne poteka skladno s pravili posamezne igre. Žrebanje se nadaljuje po odpravi napake in dovoljenju komisije.“

Če se med žrebanjem pokvari žrebalna naprava, komisija prav tako prekine žrebanje. Če žrebalne naprave ni mogoče usposobiti, Loterija izvede ročno žrebanje.

Komentarjev 9
  • Opacity 21:43 06.april 2013.

    www.uporabi.net

  • siesta 21:08 06.april 2013.

    ,r.big da ne boš misli, da si zmišljujem.."Delo 05.04.2013 .... Ameriški predsednik Barack Obama je v znak solidarnosti z javnimi uslužbenci, ki bodo zaradi prisilnih varčevalnih ukrepov dobivali nižja izplačila, sporočil, da si bo tudi sam za pet odstotkov znižal ...prikaži več plačo...." ali "In a Budget Gesture, Obama Will Return 5% of His Salary - NYTimes".. Sedaj pa ne vem ali vidva živita v kakšnem drugem vesolju?

  • zztop 20:36 06.april 2013.

    Vse gre prek računalnika, torej, vedo točno ktere kombinacije so vplačane. Zakaj ni žrebanje v živo? Nategujejo nas kakor hočjo. Vsako leto odlagajo, da je večji znesek (in seveda dobiček za loterijo) z dobitkom nekje v sredini poletja in decembra ...prikaži več prek novoletnih praznikov. Takrat smo ljudje bolj voljni reskirat. Mimogrede, v eni državi so v interesu poštenosti dali slepega človeka, da je žrebal oz. lovil žogce. Mhm, figo pošteno! Ta prave kroglice, ki jih je moral izvleč so mu segrel, tako, da težko,da nas NE nategujejo. Sicer pa tu in tam nekdo zadane, vendar, kdaj in kolk oni hočjo, seveda to je moje mišljenje.