Šport
53 ogledov

Takšnega centra drugje ni

Planica 2015 Anže Petkovšek
Urejanje Nordijskega centra Planica se počasi bliža koncu. Dela so v zaključni fazi, začela se je tudi že vgradnja strojne opreme, notranjo opremo pa bodo montirali novembra. Tako naj bi bil v skladu z zastavljenimi roki za črpanje evropskih sredstev več kot 40 milijonov evrov vreden projekt decembra zaključen.

"Dela tečejo in po vseh zagotovilih izvajalcev bodo končana v roku," pojasnjuje direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros, ki računa, da bo država lahko najmanj mesec dni pred koncem leta v Bruselj poslala vse zahtevke in počrpala obljubljena evropska sredstva za obsežen projekt.

Skupna vrednost tekaškega centra je 15,5 milijona evrov, skakalnega centra pa 24 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost. Glede na prvotno oceno se je projekt nekoliko podražil, predvsem zaradi zemeljskih del, ki so bila dražja za 400.000 evrov.

Skakalni del centra je zaključen, v osrednjem objektu tekaškega dela pa se vgrajuje strojna oprema, postavlja se tudi nogometno igrišče. Končna montaža notranje opreme bo sledila novembra. "Do konca leta je treba porabiti še okoli štiri milijone evrov," ocenjuje Gros.

Tako se projekt, ki se je začel leta 2007 z odkupi zemljišč, počasi zaključuje. Pot do uresničitve pa je bila dolga. Leta 2009 je bila narejena namreč okvirna slika nordijskega centra, leta 2010 pa izveden arhitekturni natečaj. Leta 2011 se je začela urejati Bloudkova velikanka, nato pa se je realizacija projekta zaustavila do sprejetja sprememb ureditvenega načrta, šele nato je stekla tudi gradnja tekaškega dela.

Že sami okoljski postopki so vzeli tri leta dela, težave pa so bile tudi s pridobivanjem zemljišč in z razpisi za izvajalce del. "To je naša gradbeniška folklora," izpostavlja Gros, ki se je moral pri bolj pomembnih elementih projekta soočiti s pritožbami neizbranih izvajalcev.

Kot ugotavlja ob koncu projekta, bi danes dobro razmislil, če bi se še enkrat odločil za takšno pot. "Na srečo izhajam iz športa, kjer ni vprašanje da ali ne, ampak samo kako. Potem se išče poti, kako vse to izpeljati. Človek ne zna vsega sam in mora biti odprt tako za dobre kot slabe nasvete," ocenjuje prehojeno pot.

Prepričan je, da bo nordijski center v Planici Sloveniji zavidala vsa Evropa, saj takšnega centra drugje ni. Hkrati s tem veliko pridobiva cela Zgornjesavska dolina, možnosti pa so odprte tudi za privabljanje gostov iz Beljaka in Trbiža ter drugih bližnjih krajev čez mejo.

Smučarski tek bo v Planici mogoče trenirati vse dni v letu, in sicer pozimi na prostem, poleti v dvorani. Poleg tega bo urejena rolkarska proga in sedem kilometrov homologiranih prog z navezavo na obstoječe rekreativne proge, ki jih je v Planici, Kranjski Gori in Tamarju kar za 40 kilometrov.

Gros je prepričan, da so pripravili toliko dobrih produktov, da bo Planica velik magnet za obiskovalce, ki se bodo vedno znova vračali. Približno tretjino prihodkov bo center za svoje normalno delovanje, za katerega bo letno potreboval okoli milijon evrov, moral pridobiti iz turizma, medtem ko bodo ostale prihodke ustvarili s tekmami in treningi športnikov.

Komentarjev 1
  • Vunny 09:05 24.september 2015.

    Čestitke za opravljen trud in delo vsem sodelujočim!psSedaj se pa naj organizacijski odbor "preseli" še na DARS in potem v DZ ...