Slovenija
40 ogledov

Takšno je bilo poletje, kaj nas čaka?

Vročina Profimedias
Letošnje poletje ni bilo ekstremno vroče, a vseeno nadpovprečno. V prejšnjem stoletju tako toplega poletja, kot je bilo letošnje, vremenoslovci niso zabeležili. Napovedi do konca avgusta obetajo sončno vreme, po 27. avgustu bi se znalo živo srebro spet za nekaj dni dvigniti nad 30 stopinj.

"Meteorološko poletje (junij, julij, avgust) 2016 si bomo zapomnili po razmeroma hitri in pogosti menjavi sončnih in nestanovitnih obdobij," v preleminarni oceni pišejo vremenoslovci na Agenciji za okolje. "Ekstremne vročine ni bilo, temperature so se dvignile do največ 35 stopinj Celzija, pa še to le izjemoma in redkokje (na Goriškem)."

Poletnih krajevnih neurij je bilo ob takem tipu vremena po Sloveniji razmeroma precej. "Predvsem so bili ob nevihtah dokaj pogosti močni nalivi in sunki vetra, ponekod pa je padala tudi toča," opisujajo pri Arso.

Vročina - Švica  | Avtor: EPA EPA
Junija več padavin od povprečja

Dve tretjini junija sta minili v znamenju pogostih padavin, po Sloveniji je količina dežja večinoma krepko presegla mesečno povprečje.

"Prvi vročinski val je Primorsko zajel med 22. in 26.6., drugod po Sloveniji pa so v tem obdobju temperature okoli 30 stopinj Celzija vztrajale le 2 do 3 dni," opisujejo pri Arso. "Po prehodni osvežitvi se je v času med 29.6. in 2.7. ponovno segrelo nad 30 stopinj, nato med 8.7. in 13.7. še 3-krat in v času med 18.7. in 24.7. 6-krat."

Vroča sta bila tudi zadnja dneva julija, v avgustu pa se je živo srebro doslej v Ljubljani dvignilo nad 30 stopinj le dvakrat (4.8. in 15.8.2016). "Vmes smo imeli med 10.8. in 12.8. tudi dokaj hladno obdobje, ko so bile najvišje dnevne temperature le okoli 20 stopinj," pravijo pri Arso. "V najhladnejšem jutru tega poletja (12.8.) so temperature po Sloveniji večinoma padle pod 10 stopinj Celzija (Ljubljana 9,2, Babno polje 0,7 stopinj Celzija)."

18 vročih dni

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Od 1.6. do 22.8. smo v Ljubljani imeli 18 vročih dni (4 v juniju, 12 v juliju in 2 v avgustu), a nikoli več kot pet zapored (med 20. in 24.7.). "Najbolj vroče je bilo 11.7., ko smo izmerili 33,7 stopinje Celzija, a o kakšnem izrazitem vročinskem valu v letošnjem poletju sploh ne moremo govoriti," pišejo pri Arso. "Le na Primorskem je bil julij razmeroma vroč in suh."

Lani smo v enakem obdobju v Ljubljani kar devetkrat izmerili temperaturo nad 35 stopinj Celzija, letos pa niti enkrat. "Ne glede na vse to pa povprečna temperatura obdobja tudi letos ostaja precej nad dolgoletnim povprečjem," navajajo pri Arsu. "Prave osvežitve smo bili deležni le sredi meseca julija (med 14. in 16.7.) in sredi avgusta (med 10. in 12.8.)."

Julija in avgusta manj padavin

Količina padavin, ki je v juniju marsikje po Sloveniji tudi do 50 odstotkov presegla povprečje za ta mesec, je v juliju večinoma ostala pod dolgoletnimi povprečnimi vrednostmi, pa tudi avgust bo kot kaže nekoliko presuh. Večjih poplav ali suše v tem poletju ni bilo.

Poletje 2016 torej ni prineslo vremenskih ekstremov. "Bilo je dokaj povprečno namočeno in osončeno," zaključujejo pri Arso. "Po povprečni temperaturi v Ljubljani (21.5 st. Celzija) se uvršča na 5. mesto najtoplejših poletij (za poletji 2003, 2015, 2012 in 2013), čeprav temperatur nad 35 stopinj ni prineslo. Zanimivo je, da v prejšnjem stoletju tako toplega poletja sploh ne beležimo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1