Slovenija
164 ogledov

Tale smetnjak je najbrž rekorder po številu zažigov

Zabojnik za odpadke, Rakova jelša zurnal24.si
Pred časom so na spletni strani uprave za zaščito in reševanje o požaru zabojnika za smeti v Rakovi jelši poročali skoraj vsak dan.

Na Gasilski brigadi Ljubljana so nam povedali, da se odzovejo na vsak klic in da je na tem področju število požarov zabojnikov za odpadke nad povprečjem. Z vprašanjem, ali so podtaknjeni, se ne ukvarjajo, vse intervencije, ki so na področju mestne občine spadajo v njihovo redno delo, ki je plačano iz rednega proračuna. 

Vsakih pet dni povprečno v Sloveniji gori šest zabojnikov za odpadke na dan, kar je 1,2 zabojnika vsak dan. V Mestni občini Ljubljana je bilo letos 70 požarov v zabojnikih za smeti, kar je 40 odstotkov vseh požarov v Sloveniji, medtem ko ima občina le 14 odstotkov slovenskega prebivalstva. Tale zabojnik v Rakovi jelši pa je najbrž slovenski rekorder, saj "zagori nekajkrat na mesec," pravijo na Snagi. 

Zabojnik za odpadke, Rakova jelša | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Zakaj ta zabojnik gori tako pogosto? "Ker neznane osebe bodisi iz objestnosti bodisi zaradi drugih razlogov, na primer uničenje svojih odpadkov, zakurijo v zabojniku," pravijo na Snagi. 

Prepoln? Praznijo ga šestkrat na teden!

Menda imajo domačini navado, da zabojnik za smeti zažgejo, kadar ko se napolni, mimoidoči pa zaradi dima kličejo gasilce. "Argument je precej nenavaden, da zabojnik, ko je poln, pač zažgeš. Poleg tega navedba o prepolnosti ne zdrži: zabojnik praznimo šestkrat tedensko: vsak delovni dan in ob sobotah. Dostikrat zabojnik ni poln, vendar ga vseeno odpeljemo," pravijo na Snagi. 

Za vse je kriv potoček

Most, Rakova jelša | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Izvirni greh teh požarov je most čez potok, ki menda ne bi prenesel obremenitve, če bi čezenj zapeljalo smetarsko vozilo. Pred leti je zato ljubljanska občina sprejela sklep, da Snaga začasno preneha z odvozom komunalnih odpadkov za južni del naselja Rakova jelša, pred most pa se namesti sedem kubičnih metrov velik zabojnik. 

Ne gre torej za ločeno zbiranje odpadkov, zabojnik s samonakladalnim tovornjakom odpeljejo v Regijski center za ravnanje z odpadki, kjer jih razvrstijo. 

Poleg gasilcev ima zaradi požarov več dela, kot bi bilo treba, tudi Snaga. "Če v zabojniku gorijo ali tlijo odpadki, ga ne moremo takoj odpeljati in izprazniti, saj obstaja tveganje, da bi se požar razširil še na druge odpadke v Rceru, pač pa je treba najprej pogasiti ogenj. Pogosto moramo očistiti tudi okolico zabojnika," pravijo. 

Zabojnik za odpadke, Rakova jelša | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Od občine ni glasu

"Ko smo prejeli obvestilo krajanov, da so most popravili, smo za mnenje o vožnji preko mostu s smetarskim vozilom zaprosili oddelek za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana. Njihove potrditve, da most prenese obremenitve smetarskega vozila, nismo dobili, zato je režim zbiranja odpadkov ostal takšen, kot je tudi danes," še pravijo na Snagi. 

Na vprašanje, ali stanovalci plačujejo odvoz odpadkov, pa na Snagi pravijo, da kar zadeva plačevanje računov na tej lokaciji ne beležijo nobenih odstopanj v primerjavi z drugimi uporabniki. 

Na policiji so povedali, da je bila Policijska postaja Vič v prvi polovici maja obveščena o treh požarih, v dveh primerih so požar pogasili že stanovalci sami. 

Storilcev se po uradni dolžnosti ne preganja

"Največkrat policisti obravnavajo sume kaznivega dejanja Poškodovanja tuje stvari, za katerega pa se pregon začne na predlog oškodovanca," pravijo. Iz prakse policisti zaznavajo, da prihaja do požarov tako zaradi vandalizma (ljudje namerno zanetijo smeti) kot tudi zaradi neprevidnega odlaganja smeti, denimo ogorkov ali pepela. Tovrstni požari so navadno hitro opaženi in tudi pogašeni, tako da praviloma ne nastane večja škoda. V veliko primerih pa tudi s strani oškodovancev ni podanih predlogov za pregon, so še povedali na policiji. 

Več požarov na avtomobilih kot v smetnjakih

Uprava za zaščito in reševanje je lani zabeležila 428 požarov komunalnih zabojnikov, požarov na avtomobilih je bilo za primerjavo 718, požarov v naravi pa 2164. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:11 29.maj 2016.

    Kakšenmu psihopatu je pač zabavno zažigat vsevprek.

  • Avatar Leon
    Leon 16:12 27.maj 2016.

    Omenjen kontejner je nekako kot garažno star-up podjetje za sekundarce .