Svet
28 ogledov

Talibani potrdili: Vodja mula Omar je mrtev

Mula Omar Profimedias
V taboru talibanov so potrdili, da je njihov vodja mula Omar mrtev.

Verskega poglavarja, ki je po terorističnih napadih v New Yorku Osami bin Ladnu in Al Kajdi ponudil zavetje v Afganistanu, v javnosti niso videli skoraj 14 let, odkar je na motorju zapustil državo. Kljub temu je bil ves ta čas pomembna oseba za Talibane.

Mula Omar | Avtor: EPA EPA
Abdul Hassib Sediqi, predstavnik afganistanskega sveta za nacionalno varnost je sporočil, da je Omar umrl v Pakistanu aprila 2013. "Ker je bil zelo bolan, je pomoč poiskal v bolnišnici v Karačiju. Tam je umrl sumljive smrti."

Talibani so sicer aprila letos objavili njegovo biografijo, v kateri pravijo, da je še vedno aktivno vpleten v njihove džihadistične akcije.

Informacije o smrti mule Omarja so se v javnosti razširile že večkrat, tudi s potrditvijo afganistanskih oblasti, tokrat so njegovo smrt potrdili tudi v Washingtonu.

Vodja talibanov je postal leta 1989

Omar je v Kandaharju že kot mladenič postal mula, verski voditelj, leta 1979, ko je nekdanja Sovjetska zveza vkorakala v Afganistan, pa je prijel za orožje.

Vodja talibanov je leta 1989, po koncu vojne s Sovjetsko zvezo, sedem let kasneje so se talibani v Afganistanu povzpeli na oblast.

Novega vodjo so talibani že izbrali

Ožja skupina najpomembnejših mul je medtem že izbrala novega vodjo – mulo Aktar Mansurja, ki je bil zadnja tri leta Omarjev namestnik. Njegove smrti pa niso komentirali.

Zaenkrat ni jasno, kakšne bodo nadaljnje poteze talibanov – obveščevalci predvidevajo, da se bodo razdelili glede vprašanja ali nadaljevati vojno proti trenutnim afganistanskim oblastem, ali začeti pogajanja.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.