Avto
174 ogledov

Tankamo manj

tzfinancnapriloga 11.09.2007, bencin, nalivanje bencina, euro super 95, crpalka, Boštjan Tacol
V Petrolu analize prodaje za celotno leto 2013 še niso pripravili, so pa v prvih devetih mesecih lanskega leta prodali okoli devet odstotkov manj pogonskih goriv v primerjavi z letom 2012. Pri OMV o številkah povezanih s prodajo pogonskih goriv zaradi korporativne politike molčijo.

Pri Petrolu kot vzrok za padec prodaje pogonskih goriv pri nas navajajo nižjo kupno moč prebivalstva, višjo brezposelnost in cene goriv, ki so pri nas višje v primerjavi s sosednjimi državami, razen v Italiji. Prodali so tudi za okoli 11 odstotkov manj naftnih derivatov v veleprodaji, kar je po njihovem posledica izredno zaostrenih gospodarskih razmerah pri nas. Zato pa beležijo višjo prodajo na trgih EU in na trgi Jugovzhodne Evrope.

Ob mejah se peljejo mimo

Zaradi višjih cen goriv od sosednjih držav so najbolj prizadeti obmejni bencinski servisi, tudi tranzitni vozniki se ne odločajo, da bodo točili pri nas. Pri Petrol pojasnjujejo, da pri tranzitnih uporabnikih porabnikih opažajo visoko cenovno elastičnost že pri majhnih odstopanjih v ceni, saj so občutljivi na kakršne koli cenovne spremembe. Večji evropski prevozniki nakupne odločitve za svoja prevozna sredstva mnogokrat sprejemajo glede na cene goriv na celotnem delu začrtane poti, kar pomeni, da nakupe pogonskega goriva izbirajo glede na najnižjo ceno na celotni trasi. Slovenija pa je v tem pogledu manjša država in jo je možno prevoziti, ne da bi dodatno točili gorivo, ki je pri nas dražje, kot v sosednjih državah.

Polnijo tudi le za nekaj evrov

Pri OMV opažajo spremembe navad kupcev goriva. V zadnjem obdobju se je znižala vrednost povprečnega nakupa. Pri Petrolu ni nič drugače. Kupci bencinske servise obiščejo večkrat in natočijo gorivo za manjšo vsoto denarja, vse od nekaj evrov, do 20, 30 evrov in podobno. Še vedno je v porastu avtoplin, saj se vse več lastnikov avtomobilov odloča, da bo obstoječe avtomobile predelalo za pogon na avtoplin, veliko pa se jih odloča tudi za nakup novega vozila že prirejenega za kombinirano uporabo goriv, bencina in avtoplina. Skupno število bencinskih servisov Petrola, ki imajo v svoji ponudbi avtoplin je naraslo na 67, OMV to gorivo trenutno nudi na osmih bencinskih servisih po Sloveniji.

Komentarjev 10
  • širhakl 04:10 16.januar 2014.

    Ja,sej za piksno al pa sixpack pira na pumpi,ki stane več kot liter benza pa ni problema.Folk zahojen,benz potrebuješ,piva pa ne tako nujno.

  • dd1307 21:58 15.januar 2014.

    sčasoma boš mogoče opazil kako se cagar vsakič nižje dvigne

  • Ziher 19:13 15.januar 2014.

    V garaže, v naselju v Mostec/Ljubljana, ne dovolijo vstopa avtomobilom na plin. Na tovarniško dvorišče podjetja Gorenje v Velenju, ne dovolijo vstopa vozilom na plin. Tam lahko spuštiš le lasten plin, ko prdneš in te nihče ne sliši.