Slovenija
75 ogledov

Tanko: "Kdaj bo prepovedano še izobraževanje naših otrok"

Slovenija 07.11.07, Nika Jansa in Janez Jansa, predcasne volitve za predsednika
1/9
Boštjan Tacol
"Samo še čakamo, kdaj bo prepovedano še izobraževanje naših otrok," se je na poročilo KPK glede nezakonite zaposlitve svoje hčerke odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Na včerajšnje poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, da so v podjetju Plinovodi, d. o. o., za zaposlitev izbrali hčerko predsednika vlade Niko Janša in sina vodje poslanske skupine SDS Tadeja Tanka, ki za delovno mesto nista izpolnjevala pogojev, se je odzval tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

"Popolna bedarija"

Tanko je ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) označil za "popolno bedarijo".

Poudaril je, da so njegovega sina zaposlili v Plinovodih v času vlade Boruta Pahorja. Poleg tega po KPK po njegovih besedah ni pristojna za tovrstno preverjanje, saj podjetje Plinovodi niso v večinski državni lasti. Dodal je, da kot funkcionar državnega zbora niti ne more vplivati na tako zaposlovanje.

Po besedah Tanka komisija v predhodnem poročilu pri zaposlitvi njegovega sina ni zaznala nobenih sumov korupcije. Do dopolnitve poročila je prišlo šele po tem, ko se je Tanko januarja podpisal pod zahtevo za preiskavo nadzora premoženjskega stanja predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča.

Tudi predstavniki podjetja Plinovodi zagotavljajo, da zaposlitev Tankovega sina in hčerke Janeza Janše nista bili prav nič drugačni od vseh predhodnih zaposlitev.

Pod lupo KPK tudi zaposlitev Helene Türk

Po poročanju siola.net KPK preiskuje tudi zaposlitev hčerke nekdanjega predsednika Danila Türka, v zavodu Ljubljanski grad. Ustanovitelj zavoda je Mestna občina Ljubljana, njen župan Zoran Janković pa Turkov podpornik. Helena Türk se je v zavodu zaposlila leta 2011. Kot so pojasnili na KPK pa primera ne preučujejo zaradi sorodstvenih povezav.

"Sorodstveno razmerje samo po sebi tudi ni kršitev iz pristojnosti komisije. Komisija postopke vodi zaradi suma korupcije ali drugih kršitev iz njene pristojnosti. Tudi v zadevi Plinovodi je s postopkom začela na podlagi prijave zaradi suma kršitve dolžnega ravnanja na strani odgovornih oseb družbe Plinovodi, ne zaradi morebitnih sorodstvenih povezav. Kršitve predpisov je v tej zadevi potrdil tudi Inšpektorat RS za delo," pojasnilo KPK navaja siol.net.

Komentarjev 63
  • feferon 08:49 22.februar 2013.

    Pozabil si janšizem. Pojdi v Polje! Aja , dr.-ja so fental. je menda preveč vedel. Tudi ti boš prišel na vrsto, če se boš zameril pleškotu.

  • Scott 23:51 21.februar 2013.

    Virusi so bulmastifizem, bonsaizem, komunizem in ostali bolani umi!

  • Scott 23:47 21.februar 2013.

    In nikoli ne bodo z bulmastifi na čelu!