Svet
16 ogledov

Napadalec stari znanec policistov

napad Pariz Profimedias
V streljanju na aveniji Elizejske poljane v Parizu je bil ubit policist, dva pa sta bila ranjena. Odgovornost za dejanje je prevzela Islamska država.

Napadalec se je z avtomobilom pripeljal do policijskega vozila na Elizejskih poljanah, v bližini postaje metroja Franklin Roosevelt, nedaleč od slavoloka zmage. Napadalec je izstopil iz svojega vozila in takoj začel streljati. Eden od policistov je umrl. 

Nato je napadalec stekel po pločniku in streljal na druge policiste ter pri tem dva ranil. Njuno stanje je zelo resno, je dejal predstavnik notranjega ministrstva. V streljanju naj bi bila ranjena tudi neka turistka, poroča Sky News. 

Pariz napad | Avtor: Profimedias Profimedias

Policija je zaprla območje in prebivalce opozorila, naj se ne zadržujejo v okolici. 

Eden od očividcev je povedal, da je slišal šest strelov. "Mislil sem, da gre za petarde. Strelec je stal za kombijem in streljal na policiste. Mislim, da je zadel policista, saj je ta padel na tla, takoj ko je stopil iz avta." Sam je zatočišče poiskal v bližnji trgovini. "Videli smo, kako je policist ustrelil napadalca," je še dejal.  

IS prevzela odgovornost

Odgovornost za napad je kmalu po dejanju prevzela Islamska država, ki je sporočila, da je dejanje izvršil belgijski državljan Abu Yusuf al Beljiki. Policija je izdala nalog za aretacijo še enega osumljenca, ki je v Francijo prispel z vlakom iz Belgije.  

V povezavi z dogodkom je francoska policija že sinoči preiskala stanovanje v vzhodnem predmestju Pariza.

"Moški, za katerim so belgijske oblasti izdale tiralico, se je sam javil na policijski postaji v Antwerpnu," je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet. Francoski preiskovalci so danes pridržali tri sorodnike ubitega napadalca. 

 

Napadalca pred nekaj dnevi zaslišali

Napadalec je bil stari znanec policije. Varnostni organi so ga imeli na seznamu radikaliziranih ljudi. Nedavno naj bi ga policija pridržala, saj so dobili informacije, da naj bi "želel pridobiti orožje za umor policistov". Zaradi pomanjkanja dokazov so ga spustili na prostost. 

To ni bilo prvič, da je napadel policiste. Pred 16 leti je streljal na policista. Med zaslišanjem, ki je potekalo po zasledovanju z avtomobili, se je uspel dokopati do policistove pištole in petkrat ustreliti. Policist je preživel, napadalec pa je bil obsojen na več let zapora. 

Oblasti se bojijo, da so po aretaciji dveh moških v Marsseillu in sinočnjem napadu, priča valu koordiniranih dogodkov tik pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami.

Francoski premier Bernard Cazeneuve je sodržavljane po napadu danes pozval, naj se ne pustijo ustrahovati in manipulirati. "Naša naloga je, da se ne vdamo strahu, ustrahovanju in manipulacijam, ki bi koristile sovražnikom republike," je poudaril po sestanku sveta za nacionalno varnost, ki so se ga med drugim udeležili notranji minister Matthias Fekl, obrambni minister Fean-Yves Le Drian in zunanji minister Jean-Marc Ayrault. Francoze je tudi pozval k enotnosti.

Napovedal je še, da bo za varnost ob francoskih predsedniških volitvah v prihodnjih dneh skrbelo več kot 50.000 policistov, v pripravljenosti bodo tudi posebne enote policije.

 

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 09:35 21.april 2017.

    Islamisti sami stari znanci policije pa prosto koljejo po EU, pobijte v osnovi to islamistično golazen da se ne množi.

  • kapibara 09:20 21.april 2017.

    Kljub priznanju Is države, bodo rekli, da napad NI bil tero. dejanje ampak je bil model v otroštvu travmatiziran :-(