Slovenija
37 ogledov

Tarčo kritizirajo tudi znotraj hiše

Kalinov Deček s piščaljo pred vhodom v stavbo RTV Slovenija. zurnal
Programski svet RTVS je na včerajšnji seji razpravljal o televizijski oddaji Tarča z naslovom Splav - svobodne v odločanju, ki je bila deležna številnih kritičnih odzivov javnosti. Tudi med svetniki je prevladalo stališče, da je bila oddaja uredniški spodrsljaj.

Ustvarjalcem Tarče je programski svet RTVS očital problematiziranje ustavno zagotovljene pravice do splava. V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marku Filliju in direktorici televizije Ljerki Bizilj je zato programski svet naložil, naj na prihodnji seji poročata, ali je bila četrtkova Tarča na temo splava v skladu s programskimi standardi in stanovskim kodeksom. Svetniki pričakujejo tudi podatke o gledanosti oddaje.

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič je programski svet seznanil, da se je po predvajanju Tarče na vodstvo RTVS in varuha usula toča ogorčenih odzivov. Po njegovih besedah so odzivi imeli enotno in nedvoumno poanto, da je bila oddaja v vseh pogledih velik uredniški spodrsljaj.

Argumentirana sporočila javnosti Televiziji Slovenija očitajo nedopustno problematiziranje ustavno zajamčene pravice do splava, je opozoril Ambrožič. Dodal je, da je javnost oddaji zamerila tudi nestrokovno sestavo sodelujočih, "med katerimi je s težkimi izjavami prednjačila komentatorka resničnostnih šovov na komercialnih televizijah Angelca Likovič".

Tudi Filli se je strinjal z oceno, da je bila zadnja Tarča spodrsljaj informativnega programa - ne zaradi izbire teme, ampak zaradi načina, kako je bila zastavljena. Likovičeva je po njegovih besedah prek mikrofonov RTVS že izražala stališča, ki so bila nestrpna in so mejila na sovražni govor, zato ne bi smela dobiti še ene priložnosti.

Biziljeva je številne kritične odzive javnosti na Tarčo komentirala z besedami, da gre v informativnem programu predvsem za pomanjkanje strokovne avtoritete, profesionalnega načina dela in komunikacije. Po njenih besedah so se o tem že in se še bodo morali temeljito pogovoriti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mijamaja 20:02 19.oktober 2016.

    Peticija, o ukinitvi obveznega prispevka oz.plačila RTV je že nekaj časa v javnosti, vendar je žal to peticijo podpisalo samo okoli 16.000 tisoč ljudi...toliko v vednost.

  • ljimonad 16:26 18.oktober 2016.

    tejle kra.. angelci bi morali prepovedati da sploh hodi blizu rtv-ja ne pa da jo vabijo v oddajo. oddaja o splavu in gostje, razen gospoda ginekologa, pa je bila napisana in so bili izbrani v cerkvenih krogih in krogih okrog ...prikaži več primca. potem se je še petrovčička povsem izgubila in dobili smo srečne otroke rojene po posilstvu, po angelci in njenemu sveto nazoru. sramota nacionalke na kvadrat in zato bi moral nekdo odgovarjati tudi z odpovedjo delovnega mesta ne samo z odhodom iz urednikovanja.

  • Pepe007 16:11 18.oktober 2016.

    Naenkrat je spodrsljaj javne RTV hiše, če govori o temi, ki Slovence še kako zadeva. Čudno...