Avto
668 ogledov

Tatovi se vrnejo po popravljen avto

Kraja vozila Shutterstock
Vlomijo v avto, poberejo podatke, z njimi naredijo kopijo ključa, nato pa se čez nekaj dni elegantno odpeljejo z avtomobilom. Zveni kot iz neke daljne dežele? Niti ne, dogaja se tudi v Sloveniji.

Moderni elektronski pripomočki proti kraji se le stežka zoperstavljajo iznajdljivosti avtomobilskih tatov, ki so razvili posebno proceduro svojega dela.

"Nov pristop smo zaznali tudi v Sloveniji. Pred časom je skupina storilcev iz tujine izvrševala tatvine vozil srednjega cenovnega razreda v Sloveniji. Največ je šlo za VW golfe. Na kraju so vozilo odprli s posebnim orodjem za odklepanje in iz ključavnice pridobili podatke za izdelavo mehanskega dela ključa. Nato so s pomočjo elektronskega pripomočka prilagodili računalnik vozila, da ni več delovala blokada motorja. Čez nekaj dni, ko so imeli izdelan ključ, so prišli do vozila, ga odklenili in odpeljali. Storilci so bili kasneje prijeti," redek srečen konec ene od teh zgodb opisuje Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. 

Pri tem pa opozarja na še bolj predrzno taktiko tatov, ki jo pri nas sicer še niso uradno opazili, ko storilci najprej počakajo, da lastnik sam odstrani posledice vdiranja v vozilo. 

"Danes storilec vozilo težko odpre brez vidnih po‎sledic. V tujini so znani primeri, ko so storilci vlomili v vozilo in pripravili dodaten ključ za zagon vozila, vozilo pa pustili na kraju. Takšen način se uporablja pri vozilih, ki uporabljajo brezkontaktni ključ. Lastnik poškodbe na vozilu seveda opazi in prijavi vlom v vozilo. Vozilo na servisu popravijo, tako da na vozilu ni več vidnih poškodb. Ko je vozilo popravljeno - čez teden ali dva -,  storilec pride do vozila in s prilagojenim kontaktnim ključem vozilo odklene in odpelje s kraja. S tem ima storilec vozilo popravljeno in mu ga ni potrebno popravljati kasneje," pojasnjuje Menegalija.

Komentarjev 1
  • GROM X 19:45 10.marec 2015.

    No vidite,kdo se bo pa danes ukvarjal s popravili. Če hočeš, da ti avto odtujijo mora biti brezhiben.