Slovenija > Črna kronika
151 ogledov

Tatu našel prek Facebooka

Robert Zanko
1/2
Suzana Kos
Bralcu so pred enim mesecem ukradli kolo; policija k človeku, ki ga prodaja prek spleta, še ni odšla.

"Osmega junija so mi v Kopru ukradli kolo znamke giant faith, vredno okoli tri tisoč evrov. Krajo sem prijavil policiji, imam tudi pisni zapisnik. Čez nekaj dni pa smo kolo skupaj s prijatelji oziroma družinskimi člani našli prek poizvedovanja na Facebooku. Oseba T.B., ki je v prodajo ponujala moje kolo, opisala je celo, da ima kolo posebne zavore, ki sem jih nanj sicer namestil sam. In celo priznala, da je ukradeno! Pisanje sem s spleta snel in ga nesel kot dokaz na policijo. Priskrbel sem jim ime in priimek te osebe, njen naslov in celo telefon, a se po enem mesecu ni zgodilo nič," razlaga 39-letni Robert Zanko.

Počasno policijsko kolesje

Po nasvetu svojega odvetnika Branka Gvozdiča urejanja stvari ni vzel v svoje roke, temveč čaka, da se policijsko kolesje odvrti do konca. "Zdi se, da niso storili prav nič. Bodo počakali, da moje kolo tat proda naprej?" sprašuje sogovornik in izrazi skrb, da so to morda že storili.

Skupaj z nami je danes odšel na Policijsko postajo Koper in poskušal pridobiti informacije, kaj se dogaja. Policistka, ki preiskuje njegov primer, je danes odsotna, dežurni pa mu je dejal, da ga o vsaki fazi preiskave pač ne bodo obveščali.

"Če jih anonimno obvestiš o človeku, ki ima pri sebi gram trave, bodo takoj leteli tja, v mojem primeru pa se jim očitno ne zdi vredno, čeprav sem dejansko opravil večino njihovega dela," še pravi Zanko.

Tudi FB lahko pomaga

Na policijsko upravo Koper smo vprašali, koliko časa v povprečju traja policijska preiskava takšnih primerov. "Trajanja preiskave se ne da predvideti. Včasih se neko kaznivo dejanje razišče takoj, spet drugič traja to tudi več let. Premoženjska kazniva dejanja, kamor sodijo tudi tatvine, so najpogostejša kazniva dejanja. Njihova preiskanost je nižja, preiskava pa težka, saj so običajno to naključna kazniva dejanja, na kraju pa velikokrat ni najdenih sledi oziroma dokazov, na podlagi katerih bi lahko nadaljevali preiskavo," pojasnjuje Anita Leskovec, tiskovna predstavnica.

Na naše vprašanje ali je lahko pogovor na Facebooku za policijo dokaz oziroma pripomoček v preiskavi pa dodaja, da vsekakor policisti in kriminalisti pri preiskavi vsakega kaznivega dejanja uporabljajo različne metode in tehnike ter vse vire informacij (pričanja, izjave, objave v medijih, na internetu, dokazna gradiva in drugo). O konkretnem primeru Roberta Zanka pa nam informacij niso želeli dati.

Komentarjev 20
  • Žurnalček 19:53 16.julij 2013.

    Ker si prijavil samo krajo kolesa , se polcaji , ki ne razumejo , da imajo bicikelni cene od 100 € do 10.000 € , na tvojo prijavo odzvali , kot da so ti ukradli bicikel kupljen u Leclercu za ...prikaži več 99 €. Da si jim dal takoj informacijo o njegovi vrednosti, bi morali po uradni dolžnosti takoj posredovati , kajti škoda je večja kot je 70% povprečne plaće. Prijavi jih MNZ notranji kontroli in v upravnem postopku zahtevaj povračilo škode , ki si jo utrpel , zaradi njihovega posiljevanja zakonodaje v smislu neukrepanja.

  • Oxxo 09:43 09.julij 2013.

    Daj si še en plus pritisni... PACIENT!In mimogrede: Dezertiral sem iz JNA (in na to sem ponosen), očitno sem imel že pri 18-tih več domoljubnosti in pameti... kot jo imaš ti danes BOLNIK!

  • Šemefuky 21:37 08.julij 2013.

    Oxxo, ko govorimo o tem se ve, da govorimo o onetih in te gane, sicer ne bi pisal, kdo ima težave, pa mi ja ne bo dezerter razlagal, saj si sam napisal, da si dezerter.