Avto
406 ogledov

Kitajci dejansko preizkusili potujoči tunel - avtobus

TEB-1
1/4
Profimedias
Kitajci so mislili resno s tistim avtobusom, ki lahko preskoči ves ostali promet. Izdelali so delujoči prototip in ga preizkusili.

TEB-1, kot se imenuje futuristični pristop k mestnemu prevozu, je kot nekakšen velikanski avtobus oziroma potujoči predor, saj ga nosilci postavljajo visoko nad ostali promet, ki lahko vozi kar pod vozilom. TEB-1 namreč sega z ene strani ceste na drugega. 

V mestu Qinhuangdao v provinci Hebei so pred dnevi tudi uradno preizkusili protitp takšnega vozila. Gre za 21 metrov dolgo in 7,6 metrov široko vozilo, ki sprejme kar 300 potnikov, narejen pa je tako, da se lahko med seboj združijo štrije TEB-1 in tako hkrati prepeljejo do 1.200 potnikov. S tem po mnenju kitajskih inženirjev predstavlja nekakšno nadzemeljsko razčico podzemne železnice, le da stane le petino sredstev, ki jih je sicer potrebno nameniti zahtevnemu kopanju rovov in izdelavi ostale infrastrukture.

TEB-1 je testno progo, ki je bila sicer dolga le 300 metrov, uspešno prevozil, vseeno pa še ni nič določeno, kdaj bi lahko tudi uradno vozil potnike. Odprtih je tudi še kar nekaj vprašanj, kot je denimo, kako bi se na cesto, po kateri bi peljal, vključevala druga vozila, in še posebej kaj bi bilo s tovornjaki, avtobusi in ostalimi visokimi vozili, ki bi se lahko zataknili pod njim.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.