Slovenija
6 ogledov

Cerar še ni izgubil upanja o široki koaliciji

Miro Cerar Anže Petkovšek
Po prvem krogu pogovorov s strankami Miro Cerar še ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije. Prve obrise naj bi tako dobili do prihodnjega petka.

Miro Cerar, predsednik SMC, se je danes sestal z DeSUS, Združeno levico, ZaAB in NSi, s stranko SD pa se bodo pogovarjali jutri. Pogovore je označil kot zelo dobre in izrazil upanje, da bodo tako potekali tudi naprej. O tem, kdo bo v koaliciji, pa je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti. 

Današnji pogovori so bili neformalni in so se vrteli predvsem okrog vsebinskih prioritet prihodnje vlade. Pisna gradiva si bodo v prihodnjih dneh še izmenjevali, z vsebinskimi pogovori pa bodo začeli prihodnji teden.

Po Cerarjevih besedah bo SMC iniciativo za pogovore stopnjevala, tako da bodo primerjali in usklajevali programe ter vse druge vidike, ki so del koalicijskih pogajanj. Do prihodnjega petka bi se tako že lahko pokazali zanesljivi obrisi prihodnje koalicije. Do omenjenega dne naj bi se tudi poskušali uskladiti glede predloga za kandidata za predsednika državnega zbora.

Na vprašanje, ali bi lahko NSi sodelovala v vladi, je dejal, da so bili pogovori s stranko zelo konstruktivni in dodal: "To daje upanje, da se lahko na ta način pogovarjamo tudi naprej." Še vedno ostaja upanje, da se bo politična kultura dvignila na nekoliko višjo raven in da bosta opozicija in koalicija uspeli vzpostaviti bolj konstruktiven dialog. 

Erjavec je s sestankom zadovoljen

Obstaja velika verjetnost, da bo DeSUS v novi vladi, je po sestanku dejal Karl Erjavec. O kadrovskih zadevah sicer niso govorili, v stranki pa pričakujejo, da bi jim pripadlo mesto predsednika DZ. Sestanek je označil za konstruktiven, da pa bodo v prihodnjem tednu s pogovri nadaljevali. "Slovenija potrebuje močno, trdno vlado, politična stabilnost je ključna in tukaj bo DeSUS konstruktivna," je še povedal Erjavec.  

Pred sestankom je Erjavec dejal, da bo brez DeSUS težko prišlo do oblikovanja dovolj močne vlade. 

Bratuškova: Naša programa sta najbolj kompatibilna

Alenka Bratušek je po srečanju s Cerarjem pogovor označila za korekten. O programu se niso pogovarjali, naj pa bi prvaka strank ocenila, da sta si programa ZaAB in SMC najbolj kompatibilna.

Bratuškova prav tako ni želela razkriti, ali so se pogovarjali o predlogu za evropskega komisarja, dodala je le, da se bodo pogovori nadaljevali prihodnji teden. 

V NSi presenečni nad pomanjkanjem iniciative


V NSi se bodo o morebitnem vstopu v koalicijo odločili glede na to, kako se bo Cerar opredelil do njihovega akcijskega načrta. Konkretneje o skupnih točkah niso govorili, je dejala Ljudmila NovakMatej Tonin pa je izrazil presenečenje, ker v primerjavi s prejšnjimi koalicijskimi pogajanji SMC ni prišla z nekim konkretnim, vsebinskim predlogom. Presenečen je bil tudi nad tem, da si SMC predstavlja usklajevanje vsebinskih zadev tako, da bodo "od vseh strank zbrali določene programske usmeritve in potem poskušali narediti nek kolaž". Do sedaj je namreč največja koalicijska stranka prevzela iniciativo in dala vsebinski osnutek, okrog katerega so se potencialni partnerji usklajevali. 

Novakova je poudarila, da si NSi ne želi v vlado za vsako ceno in da so lahko tudi konstruktivna opozicija. V primeru vstopa v vlado pa stranko zanima gospodarski resor, saj so zanj pripravili zelo dober program, meni pa da imajo ustrezne kandidate za vsa področja.   

ZL najverjetneje v opoziciji

Združena levica, ki je že pred srečanjem s Cerarjem napovedala najverjetnejši odhod v opozicijo, tudi po pogovoru mnenja ni spremenila. Luka Mesec je dejal, da se v številnih programskih točkah razlikujejo, najprej glede privatizacije, ki je za obe stranki ena ključnih točk. 

Kljub temu so se dogovorili, da se v torek še enkrat sestanejo, saj obstaja možnost projektnega sodelovanja z vlado. Do torka naj bi tako pripravili predloge tovrstnih projektov.

Mesec je dejal, da Cerar ostaja pri "zelo splošnih" stališčih, ki jih je izražal že pred volitvami, poleg privatizacije in zdravstvene reforme torej pri denimo optimizaciji javne uprave, večji učinkovitosti sodstva, dvigu davčne učinkovitosti, učinkovitem črpanju evropskih sredstev in medgeneracijski solidarnosti.

O varčevanju in kadrovskih zadevah se niso pogovarjali. Strinjali pa so se, da se morajo izogniti "fevdalizaciji resorjev" in se zavezati k strokovnosti ter usmerjanju Slovenije kot države in družbe na koherenten in kompetenten način. 

Pogajanja brez SDS

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vabilo na pogajanja poslal vsem parlamentarnim strankam, razen SDS "Glede na to, da stranka SDS ruši nekatere institucije pravne države, kot so pravosodje in sodstvo, z njo ne vidimo možnosti za koalicijo, se bomo pa pogovarjali z vsemi ostalimi, pomembno pa je videti, koliko bo kdo v kakšnih zadevah pripravljen na kompromise, ki so dobri za Slovenijo," je po volitvah poevdal Cerar.

Stališča Cerarja neznanka

Cerar želi mavrično, čvrsto in programsko razgibano koalicijo, nekatere stranke pa so pred začetkom pogajanj izpostavile, da so programska izhodišča SMC še precejšnja neznanka. "Poznamo spološna načela, a ne poznamo stališč do socialne države, socialne kapice, minimalne plače, zaščite javnega sektorja. Ko nam bo to predstavljeno, se bomo lažje opredelili," je povedal predsednik SD Dejan Židan.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 21:46 24.julij 2014.

    Dej , a še nisi bil pri dohtarju ?

  • Žurnalček 21:45 24.julij 2014.

    nadaljevanje: Ki ga dobesedno lahko nategne vsak v Državi , v EU in svetu , ki ima 5min cajta. Belgijec pober se domov , Sloveniji si že dost pomagal škode narediti .

  • Žurnalček 21:41 24.julij 2014.

    Kdo ga je volil , če se sam ne ve kaj bi rad . Volilci so proti prodaji podjetij , on bi pa nadaljeval . Ljudje hočejo socialo , on pa noče SD in ZL, obljublja pa stranki , ki ...prikaži več jo v parlamentu sploh ne bi smelo biti . In žalostno bo to , da bo ta Belgijec zopet minister , me prav zanima čega . A ta isti zahebal prejšnič ko je šel v koalicijo z lopovom in kriminalcem in mu držal ves čas , zaradi svojega stolčka malho! A ni to tisti bedak , ki je tako transparentno kupil Patrije in zagonil vsaj 30.000.0000 € našega denarja . Kakšna vlada bo to , če bo ta vetrnica in nesposobnjakovič , ki ga lahko in dobesedno minister !