Zdravje > Aktualno
320 ogledov

Teden boja proti raku: Programi, ki dokazano rešujejo življenja

onkološki inštitut Žurnal24 main
Svit in Dora: Enostavno, hitro in predvsem prijazno do rezultatov.

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja, debelosti in premalo gibanja.

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Pojavnost vseh rakavih bolezni se po ugotovitvah inštituta postopno povečuje ter se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost za rakom. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije.

Presejalni programi rešujejo življenja
Svit  | Avtor: Svit Svit

Ker je zdravljenje zgodaj odkritega raka uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju bolezni, ko simptomi še niso očitni.

Spremembe v tkivu, iz katerih bi se kasneje lahko razvil rak, je mogoče odstraniti ter tako preprečiti bolezen. V Sloveniji se izvajajo presejalni programi za odkrivanje raka in predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora), dojk (Dora) ter debelega črevesa in danke (Program Svit).

Svit med najuspešnejšimi programi v Evropi

Spodbudno je, da glede na podatke Registra raka število novih rakov na debelem črevesu in danki od leta 2011 upada. Od leta 2010, ko je bilo število novih rakov najvišje, 1724, je to število upadlo in je v 2013 znašalo 1375, torej za 349 novih rakov manj. Razlog za tako hiter upad incidence rakov je odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb med kolonoskopijo, ki jo omogoča program Svit.

Komu je namenjena DORA?

Program DORA je namenjen vsem ženskam med 50. in 69. letom, saj je to obdobje, ko je največja verjetnost, da zbolijo za rakom dojk. Ženske pred 50. letom in po 70. letu vabil na presejalno mamografijo ne bodo prejele, saj je rak dojk pri omenjeni starosti redkejši. Kljub temu pa so potrebni redni pregledi, na katere ženske napotita ginekolog ali osebni zdravnik, opozarjajo strokovnjaki Onkološkega inštituta Slovenije, ki organizira program

Zivljenje 21.10.13, mamogram, pregled dojk, rak na dojkah, zdravje, pregled, zdr | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za rakom dojk lahko zboli vsaka ženska, še bolj dovzetne za to bolezen pa so ženske po 50. letu starosti. Včasih ni opaznih znakov raka dojk, čeprav so ženske v življenjskem obdobju, ko mnoge zbolijo za to obliko raka. Prav zato je presejalna mamografija pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko zatipali. Zato program DORA ženskam med 50. in 69. letom starosti omogoča mamografski pregled na vsaki dve leti. Sicer se mamografija  izvaja v stacionarnem presejalnem centru na onkološkem inštitutu in v mobilnih enotah.

Dan odprtih vrat

Ob tednu boja proti raku, ki se začenja danes in bo trajal do petka, bodo potekale številne aktivnosti.

Slovenija 19.12.2013 onkoloski institut, hisna preiskava na upravi klinicnega ce | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jutri na onkološkem inštitutu pripravljajo tudi dan odprtih vrat, v okviru katerega pripravljajo tudi izobraževalni program. Druga polovica tedna pa bo med drugim namenjena predstavitvam društev za boj proti raku in osveščanju o škodljivosti kajenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:48 07.marec 2017.

    Mamografija dokazano sproži nastanek raka na dojkah. Obstajajo veliko boljši in manj invazivni (radioaktivni) preventivni programi, kot je IR ali UZ.