Slovenija
71 ogledov

Tega na ljubljanski obvoznici ne boste videli

Količki na avtocesti Gašper Pirman
Voznike so lani presenetili oranžni količki na razcepu Malence. Na Darsu pojasnjujejo, kakšna je trenutna situacija na omenjenem odseku.

Dars je lani spomladi uvedel novost na slovenskih avtocestah - količke, s katerimi fizično pregrajuje območje pri razcepih, ko prihaja do združevanja različnih pasov. Količki so bili postavljeni na razcepu Malence na ljubljanski obvoznici tako v smeri Kopra kot v smeri Dolenjske. 

Sredi junija so jih v smeri proti južni ljubljanski obvoznici del odstranili zaradi povečanega prometa na odseku, ki je bil posledica del na severni ljubljanski obvoznici. Novembra pa so količke odstranili v celoti. Kot so nam takrat pojasnili, je bilo to predvideno zaradi začetka zimske sezone. Ob koncu zimske sezone naj bi količke postavili nazaj. 

Količkov (zaenkrat) ne bo

Kljub takratni napovedi, da se količki vračajo, pa kot kaže, temu ne bo tako. Kot pojasnjuejo, je v izdelavi projektna dokumentacija, ki bo opredelila ukrepe za povečanje pretočnosti razcepa Malence. "Naš cilj je ukrepe, med katerimi je tudi razširitev izvoza priključka Ljubljana jug ter v isti smeri vzpostavitev tretjega pasu skozi galerijo Strmec izvesti še letošnjo gradbeno sezono. Z vidika navedenih načrtovanih aktivnosti oziroma izvedbe ukrepov za večjo pretočnost, v tej fazi vnovične postavitve stebričkov za zdaj ne napovedujemo," pravijo na Darsu. 

Manjkrat se v zadnjem času zapira tudi predor Golovec. "V zadnjem času predor zelo poredko zapremo zaradi zastojev, občasno se še zgoščuje promet v Malencah v smeri Kopra, vendar zapiranje ni potrebno," pojasnjujejo. Na podlagi izkušenj iz preteklih let pa se bo v pomladanskem času promet povečal, kar bi lahko pomenilo, da bo včasih treba začasno zapirati predor. Predor sicer zaprejo takrat, ko zastoji segajo od razcepa do predora. 

Na Darsu se že dlje časa zavedajo problematike omenjenga razcepa. Prav zato načrtujejo izgradnjo posebnega pasu, ki bo vodil iz smeri predora Golovec na izvoz Ljubljana jug. Projekt naj bi bil izpeljan tako, da bo čim prej možna neprekinjena povezava, torej tretji pas, od Bizovika do Malenc. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Ivo 11:28 25.februar 2017.

    Količki gor, količki dol, ljudje pa zapravljajo tisoče evrov za menjavo delov podvozja, ki jih uničujejo na razritih cestah. Mladina še vedno nima pojma kako naj vozi, vozniki srednjih let so totalni primitivci na cesti, starci se sploh ne upajo ...prikaži več več na cesto... "Ampak ni panike, to bomo že rešili, ko bo čas", si pa naš dragi predsednik vlade govori. "Naj naslednja vlada to rešuje." V medčasu pa se še vedno na ministrstvih in agencijah zaposluje nesposobneže po ključu vaš-naš.

  • Laznivi 08:39 25.februar 2017.

    In ta luzer ki je nastudiral ta propadli projekt in zapravil xxx€ lepo se vedno vlece nadpovprecno placo za nic od nicesar.

  • tecumseh_1975 08:22 25.februar 2017.

    so pogruntali da so naredili samo še večje sranje, sedaj se pa vlečejo ven.