Vizita za živali > Festival
48 ogledov

Tega ne smete spregledati

pes Profimedias
Če to spregledate, se lahko hitro pojavijo vedenjske težave, ki jih ne boste zlahka odpravili ...

"Danes se že skoraj vsaka peta družina odloči za psa. Velika večina se pri prvi izbiri nakupa kužka, odloča na podlagi velikosti in izgleda kužka," ugotavlja vodja šolanja Kinološkega društva Domžale Doris Veselić.

"Pri tej odločitvi ne gre zanemariti dejstva, da je bila vsaka pasma ustvarjena za določen namen. Če to spregledamo, se lahko kaj hitro pojavijo vedenjske težave, ki otežijo naše sobivanje s psom," opozarja. 

Tako pomembna je socializacija

Doris Veselić pojasnjuje, da sta šolanje in socializacija psa zelo pomembna. Socializacija kužka se po njenih besedah prične že s prvim dnem, ko pride v novi dom. "Običajno pričnemo z navajanjem hišne čistoče, navajanje na zvoke, ki bodo del njegovega vsakdana  kot so sesalec, zvonec, zvoki gospodinjskih aparatov in podobno. Na sprehodih pričnemo s prvimi lekcijami lepega vedenja, da mladič ne skače na mimoidoče, spoznavanje s kužki, z drugačnimi podlagami in hrupi v mestu kot so avtomobili, kamioni, vlak, kolesarji ..." našteva. 

Pravi, da je šolanje tesno povezano s socializacijo, to pa še ne pomeni, da je šolan pes tudi socializiran. "Šolanje je orodje, ki ga lastniki uporabljajo pri vzgoji oziroma socializaciji. Kar pomeni, če kužku ni dovoljeno povzpenjati se na ljudi, je v tem primeru dobrodošla vaja sedi, ki jo pes zna obdržati nekaj časa oziroma do sprostitvenega povelja. V tem primeru smo neželjeno vedenje uspešno preusmerili v nekaj dobrega in koristnega," pojasnjuje.

Še bolj pomembna vaja je po njenem mnenju odpoklic, "ko pes ne steče za mačkom, ampak se odzove na odpoklic lastnika in priteče nazaj."

Pasja šola je za skrbnike

Doris Veselić pravi, da so pasja šola oziroma tečaji namenjeni lastnikom oziroma vodnikom psov, saj se pes na naše kretnje in povelja odziva povsem intuitivno. Zato je po njeni oceni pomembno, da se skrbniki v začetnem tečaju naučijo pravilnega načina šolanja.

Ugotavlja, da je šolanje v zadnjih dvajsetih letih zelo napredovalo, saj temelji na pozitivni motivaciji. Veliko pozornosti posvetimjo učenju dobre navezave med lastnikom in psom. "Zelo pomembna je tudi igra, kjer se kužki učijo preusmerjati lovski nagon na igračo. V praksi je to zelo koristna vaja saj namesto, da bi se pognali v tek za drugo živaljo, se raje odzove na odpoklic lastnika," pojasnjuje.

"Ko na poligonu zanesljivo osvojimo vsa osnova povelja kot so sedi, prostor in odpoklic, se s kužki odpravimo tudi v urbano okolje, kjer vse naučene vaje posebej vadimo. Prednost šolanja v skupini je tudi ta, da je kuža izpostavljen različnim motnjam, kar od njega zahteva večjo koncentracijo in da se je sposoben vpričo ostalih kužkov osredotočiti na svojega lastnika," opisuje. 

Kdaj v šolo?

Lastniki se s kužki začetnega tečaja lahko udeležijo, ko mladič dopolni vsaj tri mesece oziroma čim prej. "Ko dopolni 12 mesecev, lahko v tem času izoblikuje vrsto vedenjskih težav, ki jih je težje prevzgojiti," opozarja. 

Sama priporoča šolanje za vse pse, za velike, majhne, rodovniške in posvojenčke. "Omenila bi, da je potrebno pse manjše rasti obravnavati enako resno in odgovorno kot velike, saj ob napačnem šolanju in pomanjkljivi socializaciji lahko razvijejo vrsto strahov, kar pa ni prijetno ne za psa, še manj za lastnika," pravi.

Trenutno imajo na kinološkem društvu Domžale odprt razpis do 8. maja za začetni tečaj Male šole. Več infomacij lahko preberete na njihovi spletni strani www.kd-domzale.com

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.