Zdravje > Aktualno
134 ogledov

Tega vabila nikakor ne zavrzite

Svit Svit
Svitovi ambasadorji opozarjajo na pomen rednega udeleževanja presejalnih pregledov.

Ste v zadnjem času dobili pošto z vabilom programa Svit? Ne zavrzite je, presejalni test, ki vam je na razpolago brezplačno. vam lahko reši življenje.

Po številu na novo obolelih je prav rak na debelem črevesu in danki drugi najpogostejši rak v Sloveniji.

Po petdesetem letu
Do konca tega leta lahko vabila v program Svit pričakujejo še rojeni na parno le | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Do lanskega leta so bili v program Svit vabljeni vsi prebivalci Slovenije, stari med 50 in 69 let, z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem, od julija lani pa vabila pošiljajo še starejšim, do 74. leta.

Rak na debelem črevesu in danki se razvija zelo prikrito, brez očitnih znakov, zato je izjemno pomembno, da se vabljeni v Program Svit na vabilo tudi odzovete.

Enostaven test

 

Šest odstotkov analiziranih vzorcev blata je bilo pozitivnih. (Foto: Svit) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čaka vas preprosto testiranje na prikrito krvavitev v blatu: "Pred pregledom sem se pogovoril z nekaj ljudmi in z osebnim zdravnikom, kateri pa so mi v večini primerov odgovorili, kako težka in boleča je preiskava. Ko sem opravil ves potreben postopek pred preiskavo in po končani preiskavi, moram reči, da ni bilo tako, kot so mi povedali in da je preiskava zelo prijazna in neboleča, razen morda imajo nekateri predsodek sramu, kar je pa popolnoma odveč, saj je osebje, katero opravlja pregled strokovno in prijazno, tako da je to odveč. Vsem, kateri še niste bili na preiskavi debelega črevesa, jo toplo priporočam, saj gre za vaše zdravje, " svojo izkušnjo opiše gospod Jože.

Izbruhne lahko po mnogih letih

Za rakom na debelem črevesu ali danki sicer v glavnem zbolevajo starejši od 50 let (devetdeset odstotkov), še vedno ni zagotovila, da ne moremo zboleti že prej. Rak na debelem črevesu ali danki je bolezen, ki se v telesu razvija več let, preden se pokažejo prvi simptomi.

Ambasadorji so se zbrali na pikniku

Program Svit | Avtor: Svit Svit
Gre za ljudi, ki se že leta trudijo,  da bi v program privabili čim več ljudi. Še vedno je namreč veliko takih ( dobra polovica), ki povabilo enostavno vržejo v koš.

Kljub temu se je pojavnost raka na danki, od leta 2008, preden je program Svit začel delovati, do leta 2013 upadla za osem odstotkov: "Leta 2010 je bilo med vsemi prebivalci Slovenije odkritih 1726 rakov, leta 2013 pa 1376. Med več kot dva tisoč  raki do sedaj odkritih v Programu Svit je 70 % odkritih v zgodnji fazi, kar je izjemno pomembno za nadaljnje zdravljenje, ki je v tem primeru za bolnika veliko lažje. Pri večini udeležencev v Programu Svit do razvoja raka sploh ne pride, saj z negativnim testom na prikrito krvavitev v blatu le potrdijo svoje zdravje ali pa jim morebitno pred rakavo spremembo v črevesu odstranijo še preden bi prišlo do razvoja raka," je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Program Svit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.