Zdravje > Prehrana
721 ogledov

Teh živil ne shranjujte v hladilniku

hrana hladilnik Shutterstock
Nekatera živila v hladilniku spremenijo okus in tudi kakovost.

Dandanes hrano najpogosteje shranjujemo v hladilniku, zaradi katerega nam ni potrebno skrbeti, da bi jo morali že dva dni po nakupu metati stran. A hladilnik ni vedno najboljša izbira, saj lahko spremeni okus in kakovost hrane. Za nekaj izdelkov je bolje, da se shranjevanju v hladilniku izognete.


1. PARADIŽNIK
Paradižniki v hladilniku izgubijo okus, saj se ustavi proces zorenja. Hladen zrak vpliva tudi na teksturo paradižnika, sadež zato raje shranjujte v košari ali stekleni posodi.

Lušt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


2. BAZILIKA
Največji problem shranjevanja bazilike v hladilniku je, da bo absorbirala preostale vonjave, zato jo raje shranjujte v kozarčku vode na pultu v kuhinji. Če jo resnično želite shraniti za dalj časa, jo raje zamrzinte.
bazilika | Avtor: Mercator Mercator


3. KROMPIR
Tudi krompir se bo v hladilniku prej pokvaril kot ohranil. Nizke temperature bodo iz škroba v krompirju naredile sladkor, zato ga raje shranite v papirnato vrečo in ga postavite na hladno ter temno mesto.
krompir | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


4. ČESEN
Pri česnu je problem podoben kot pri krompirju. Potrebno ga je shranjevati na hladnem in v temi, a ne v hladilniku, kjer lahko splesni ali izgubi trdoto.
česen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


5. ČEBULA
Potrebno jo je shranjevati na suhem, hladnem in temnem prostoru ter ločeno od krompirja. Če ju shranjujete skupaj, bosta hitreje propadla.
Čebula  | Avtor: Shutterstock Shutterstock


6. AVOKADO
Če so ob nakupu zreli in jih ne nameravate takoj porabiti, jih lahko shranite v hladilniku, če pa še niso mehki, hladilnik ni pravo mesto za njihovo shranjevanje, saj se v njem ustavi proces zorenja.
avokado | Avtor: Shutterstock Shutterstock


7. OLIVNO OLJE
Večina ljudi se strinja, da olivnega olja ne postalvljamo v hladilnik, saj se spremeni njegova mazljivost. Primerno mesto je hladen in temen prostor.
oljčno olje olivno olje | Avtor: Shutterstock Shutterstock


8. KRUH
Ena od večjih napak, ki jo lahko naredite, je shranjevanje kruha v hladilniku, kjer se bo zelo hitro posušil. Kruh, ki ga porabite kmalu, shranjujte izven hladilnika, preostalega pa raje zamrznite.
kruh | Avtor: Saša Despot Saša Despot


9. KAVA
Kava bo v hladilniku izgubila svoj okus ter se tako kot bazilika navzela preostalih vonjev. Raje jo shranjujte na temnem, hladnem in suhem mestu.
kava alkohol | Avtor: Shutterstock Shutterstock


10. MED
Za shranjevanje meda v hladilniku ni nobene potrebe, poleg tega lahko v hladilniku kristalizira.
Čebele in čebelar | Avtor: Profimedias Profimedias


12. LIMONE, POMARANČE in LIMETE
Shranjevati bi jih bilo potrebno pri sobni temperaturi, saj hladen zrak spremeni kakovost sadeža.
citrusi, agrumi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


13. KISLE KUMARICE
Shranjujte jih na vratih hladilnika, saj nekatera druga živila potrebujejo za shranjevanje nižje temperature.
kumarice | Avtor: Shutterstock Shutterstock


14. ZELIŠČA
Prav tako ni potrebe, da v hladnilniku shranjujete zelišča, ki jih prinesete iz tržnice, kot so rožmarin ali meta. Z nizkimi temperaturami boste uničili njihov okus, zato jih raje postavite v kozarec z vodo.
zelišča | Avtor: Shutterstock Shutterstock


15. SOLATNI PRELIVI
Večina solatnih prelivov, ki bazirajo na olju ali, se ne shranjuje v hladilniku. Drugače je s prelivi, ki temeljijo na smetani ali jogurtu - ti morajo biti v hladilniku.
olivno olje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.