Slovenija
2619 ogledov

Tehnični pregled na Hrvaškem precej cenejši, velja pa tudi pri nas

Neizpraven tovornjak Policija
Tehnični pregled lahko opravite tudi v drugi državi EU. Na Hrvaškem je precej cenejši kot pri nas, a lahko se zgodi, da bi kje zahtevali uradni prevod.

Odkar je Hrvaška v EU, lastniki počitniških prikolic lahko tehnični pregled opravijo na Hrvaškem in s potrdilom o tehnični brezhibnosti prikolico registrirajo pri nas. 

Je mogoče tudi tehnični pregled avtomobila opraviti na Hrvaškem in tako nekaj prihraniti? Cena tehničnega pregleda za avtomobil je namreč na Hrvaškem okrog 20 evrov (152 kun) medtem ko je pri nas slabih 34 evrov, kar je 14 evrov ali 70 odstotkov več kot na Hrvaškem. 

Možno je, toda ... 

"Možno je opraviti tehnični pregled vozila v eni od držav članic EU, če so izpolnjeni pogoji (ustrezne meritve in po potrebi prevod...), kot so navedeni v 26. členu pravilnika," so pojasnili na javni agenciji za varnost prometa. 

26. člen Pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil določa, da dokazilo o opravljenem tehničnem pregledu v eni izmed članic EU ne sme biti starejše od 30 dni od dneva poteka veljavnostni prometnega dovoljenja, iz dokazila pa morajo biti razvidni naslednji podatki: 
– organizacija, ki je opravila tehnični pregled vozila, 
– datum opravljenega tehničnega pregleda vozila, 
– da je vozilo tehnično brezhibno, 
– da so bile opravljene meritve emisij izpušnih plinov, 
– zavorne sile po obodu koles delovne in parkirne zavore, 
– zavorni učinki delovne in parkirne zavore.

Pravilnik sicer predvideva, da je potrebno predložiti tudi uradni prevod dokazila. Hiter pregled na spletu kaže, da bi za eno stran sodnega prevoda plačali od 20 do 25 evrov. Gre za ceno na eno prevajalsko stran, kar je 1500 znakov brez presledkov, tako da bi za prevod potrdila, kjer je bolj malo besedila, najbrž lahko dobili popust, ampak za prihranek bi se lahko obrisali pod nosom. 

Prevoda praviloma ne zahtevajo

Ko smo poklicali v eno izmed podjetij, ki opravlja tehnične preglede in kjer je mogoče podaljšati registracijo, so nam povedali, da za potrdila s Hrvaške ne zahtevajo uradnega prevoda. Da je ta potreben zgolj po potrebi, so v odgovorih namignili tudi na javni agenciji za varnost prometa, saj so zapisali, da je prevod potrebno priložiti zgolj po potrebi. 

dezurni@zurnal24.si

 

Pojasnilo

V zvezi z navedenimi cenami v članku bi vas radi obvestili, da so navedene cene tehničnih pregledov na Hrvaškem napačne in zavajajoče. Navedeni ceni 152 HRK za tehnični pregled vozila je namreč potrebno dodati še ceno obveznega eko testa (meritve emisij izpušnih plinov so pri nas sestavni del cene tehničnega pregleda ), ki znaša:

Vozilo s dizelskim motorjem 102,58 HRK
Vozilo s BEZ-KAT motorjem 53,01 HRK
Vozilo s REG-KAT motorjem 99,56 HRK

V primeru, da ceni tehničnega pregleda dodamo obvezen strošek eko testa je skupna cena okoli 250 HRK, kar je enaka naši ceni tehničnega pregleda, razen pri vozilih brez katalizatorja, kjer je cena nekoliko nižja od cene tehničnega pregleda pri nas.

Robert Sever, predsednik
Združenje za promet

Komentarjev 8
  • Cecilija Pavlin 13:02 30.september 2016.

    Številke so številke, tu ni kaj prevajati, ostalo je pa tehnično izrazoslovje, ki ga edino bedaki ne razumejo...

  • Gr8_1 09:46 30.september 2016.

    In zakaj ne nakupuješ še na Hrvaškem je kar ceneje.

  • bine.prelesnik 20:00 29.september 2016.

    Ja kar tam ostani. Ne vem kaj še sploh delaš v Sloveniji