Šport
5 ogledov

Kuzmina ubranila naslov, Teja 15.

Sport 16.12.2012 Teja Gregorin, biatlon, Pokljuka, 12,5 km skupinski start, zens Saša Despot
Edina slovenska biatlonka v Sočiju Teja Gregorin je led prebila na 7,5 kilometra dolgi sprinterski preizkušnji, na kateri je končala na 15. mestu. Naslov je ubranila Anastazija Kuzmina pred Olgo Viluhino in Vito Semerenko.

Slovenske barve v ženski biatlonski konkurenci v Sočiju brani le Teja Gregorin, saj se mešani štafeti za las ni uspelo uvrstiti na OI. Prvič je nastopila danes, ko je bil na programu sprint na 7,5 km. Tekma se je začela ob 15.30, Teja se je na progo podala dobrih pet minut pred 16. uro s številko 49.

Na prvem streljanju je iz boja za kolajne izpadla ena od favoritinj Gabriela Soukalová, Slovakinja je v ležečem položaju zgrešila kar tri strele in tako morala odteči dodatnih 450 metrov. Tudi Tora Berger ni bila brezhibna, Norvežanka je zadela štiri tarče pri prvem streljanju. Gregorinova je pokrila vseh pet tarč in po prvem streljanju zasedala četrto mesto (+10,4).

Kuzmina deklasirala konkurenco

Bergerjeva je v cilju zaostala za Francozinjo Anaïs Bescond za nekaj sekund. Francozinjo je ugnala aktualna olimpijska prvakinja Anastazija Kuzmina, ob huronskem vzklikanju navijačev je Rusinja v slovaškem dresu izjemno opravila s strelskim nastopom. V cilju je Kuzmina Bescondovo ugnala za skoraj pol minute (-29,9).

Med Rusinjo in Francozinjo se je z odličnim nastopom vrinila Italijanka Karin Oberhofer (+27,9) a tudi slednja ni bila dolgo druga, izpodrinila jo je domača adutinja, Olga Viluhina (+19,9). Na tretje mesto je v zaključku tekme pritekla Ukrajinka Vita Semerenko (21,7). Italijanke so tako ostale brez odličja, saj je Oberhoferja osvojila četrto, Dorothea Wierer pa šesto mesto.

V ruskem taboru verjetno še vedno razmišljajo, zakaj so svojo 29-letno tekmovalko spustili na Slovaško, saj bi jim Kuzmina priborila prvo zlato medaljo na igrah, če bi ostala pri njih, popravila bi tudi slab ruski izkupiček izpred štirih let v Vancouvru. Kuzmina, ki je postala prva tekmovalka, ki je dvakrat zapored zmagala na olimpijskem sprintu, bo imela odlično izhodišče tudi na zasledovanju, kjer bo imela pred zasledovalkami skoraj za kazenski krog veliko prednost.

Teja ujela petnajsterico

Gregorinova je v stoječem položaju zgrešila prvi strel in v zadnji krog krenila z 10. mesta. V cilj je pritekla na enajstem mestu (+42,1), a je bilo za njo na progi še nekaj njej nevarnih tekmovalk. Tekmovanje je zaključila na 15. mestu.

"Daleč od tega, da bi bil nastop slab, škoda pa je tistega šestega strela. A dokazala sem, da lahko tudi hitro streljam in optimistično grem naprej," je po tekmi za slovensko televizijo ocenila Gregorinova. Priznala je, da je po prihodu v cilj tudi sama preračunala, kje bi lahko bila s 100-odstotnim streljanjem: "A o tem zdaj ne bom razmišljala. Zdaj me čaka nova tekma in čakam tisto strelsko ničlo. Malo sem bila nervozna," je o zgrešenem strelu še povedala slovenska tekmovalka, ki poudarja, da ima dobro izhodišče za zasledovanje. Na tekmi je nastopila še rahlo poškodovana in z bolečo ramo, ki jo je spravila tudi ob spanec.

Olimpijske igre, 7,5 km, sprint (Ž), rezultati:

1. Anastazija Kuzmina (SVK) 21:06,8/0
2. Olga Viluhina (Rus) 19,9/0
3. Vita Semerenko (Ukr) 21,7/0
4. Karin Oberhofer (Ita) 27,9/0
5. Anais Bescond (Fra) 29,9/1
6. Dorothea Wierer (Ita) 30,6/0
7. Weronika Nowakowska-Ziemniak (POL) 30,8/1
8. Elisa Gasparin (Švi) 31,4/0
9. Darja Domračeva (Blr) 31,8/1
10. Tora Berger (Nor) 33,8/1
...
15. Teja Gregorin (SLO) 42,1/1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.