Šport > Nogomet
24 ogledov

Tekmi s 146 goli dobili epilog: hude kazni

žoga nogomet nigerija EPA
Nigerijska nogometna zveza (NFA) je s kaznovala vpletene člane amaterskih klubov, ki so sodelovali v famoznih dveh tekmah, na katerih je padlo 146 golov.

S prepovedjo vseh nogometnih aktivnosti je nigerijska zveza kaznovala člane ekipe Plateau United Feeders, ki je premagala Akurbo z neverjetnih 79:0, medtem ko so Police Machine v dodatnih kvalifikacijah za tretjo ligo povozili Babayaro z "le" 67:0. Obe moštvi sta za napredovanje seveda potrebovali čim višjo razliko v golih.

"Preiskava je pokazala, da so bili igralci in uradne osebe vseh štirih ekip vpletene v to sramotno dejanje," je na novinarski konferenci v Abuji v ponedeljek dejal podpredsednik Nigerijske nogometne zveze (NFF) Mike Umeh.

V eni minuti padli štirje goli

"Sramotno je bilo, da je na eni tekmi eden izmed nogometašev zabil enajst golov, na drugi pa so v eni minuti padli štirje goli, igralec pa je na eni tekmi dosegel tri avtogole."

NFF je s pomočjo posebej za ta primer ustanovljene komisije začela preiskavo, potem ko so Feeders v drugem polčasu dosegli 72 golov, podobno pa se je v drugih 45 minutah "odprlo" Police Machine, ki so mrežo zatresli kar 61-krat.

Kapetan Akurbe glavni vodja

"Vsi igralci in uradne osebe vseh štirih ekip, ki so bile vpletene v te dve tekmi, vključno z vsemi tehničnimi in administrativnimi uslužbenci, ki so jih pripeljali do dodatnih kvalifikacij v Bauchiji, so doživljenjsko kaznovani," je nadaljeval Umeh.

"Kapetan Akurba FC, Arijide Said Timothy, ki je dosegel tri avtogole proti svoji ekipi, naj bi bil glavna figura pri tem škandaloznem rezultatu. Zato predlagamo doživljenjsko prepoved za vse nogometne aktivnosti. Uradne osebe na tekmi, skupaj s celotnimi osrednjimi sodniki, njihovimi pomočniki in delegati tekme na obeh obračunih, so prav tako doživljenjsko kaznovani, ker niso izpolnili svoje odgovornosti in dovolili, da se onečasti nogomet. Vsi štirje klubi so kaznovani z desetletno prepovedjo."

Komentarjev 1
  • Aleš Likar 06:56 23.julij 2013.

    Pravzaprav nič novega. V poznih sedemdesetih se je cela juga hahljala nad izidom tekme v lokalni ligi v Srbiji - 126:0. Razlog je bil enak Nigerijskemu, napredovanje v republiško tretjo ligo zaradi večje razlike v golih. Dobro se še ...prikaži več spominjam, kako je bila opisana tekma (in kasneje sankcionirana tako kakor v Nigeriji): "golman je čim hitreje podal žogo na sredino, se umaknil iz gola, eden od igralcev pa je nato streljal v mrežo" In drug par? Tam je bil rezultat "le" 101:0 ;) ;)