Avto
422 ogledov

Tekmovanje s tovornjaki s slovenskim pridihom

Buggyra dirkalni tovornjak
1/5
Transporti Draganović
Prvič doslej se bosta na tekmah profesionalnih dirkalnih tovornjakov sodelovala tudi Slovenca.

Start letošnje sezone evropskega prvenstva v dirkah s tovornjaki bo nekaj posebnega. Na dirkališču Red Bull Ring v avstrijskem Spielbergu bosta namreč sodelovala Enes in Alen Draganovič. 

Oče Enes, sicer vodja znanega žalskega transportno-logističnega podjetja, je že prekaljen dirkalni maček, saj je pred leti sodeloval v slovenskem prvenstvu cestnih in gorsko hitrostnih dirk, bil je tudi državni prvak in prvak srednjeevropske cone. 

Tokrat pa se je lotil dirk z vozili, ki so mu zaradi posla še bližje srcu. Za češko ekipo Buggyra bo vozil najeti dirkalni tovornjak in se na štirih izbranih dogodkih sezone (Red Bull Ring v Avstriji, Nürburgring v Nemčiji, Le Mans v Franciji in Zolder v Belgiji) pomeril z elito v tem športu. Vsak dirkaški konec tedna ga čakajo štiri dirke. Tekmovanje s tovornjaki namreč poteka po nekoliko drugačnih pravilih, seveda so nekaj povsem drugega kot avtomobili tudi dirkalni tovornjaki. 

"Ne le zato, ker sediš bistveno višje, temveč predvsem zaradi mase tovornjaka. Zaviranje je zahtevno, pogosto je treba zavirati še v točki vstopa v ovinek. Navora je resnično ogromno in zato sredi ovinka odpade popoln pritisk desne noge na stopalko za plin. Tovornjak je zaradi pogona na zadnja kolesa pri pospeševanju dokaj nervozen. Enostavno je treba biti zbran iz ovinka v ovinek. Za popravo napake potrebuješ več časa kot v avtomobilu," pojasnjuje Draganovič, ki si bo na prvi dirki tekmovalni sedež izmenjeval tudi s sinom Alenom, sicer novincem v dirkanju. 

Pričakovanja obeh Slovencev v eliti so previdna, saj se bosta pomerila z zelo izkušenimi tekmovalci, ki poznajo vsak centimeter dirkališč. Predvsem pa želita pustiti dober vtis. 

Lani je v tekmovanju ETRC sodelovalo pet ekip, omenjena Buggyra pa je bila druga. Lanski šampion je bil Jochen Hahn. Letos je na koledarju devet dirk, nam najbližja je ravno uvodna dirka v Avstriji.

Komentarjev 1
  • allstarr111 11:37 12.maj 2017.

    Me zanima kaka štala bo če noben od niju ne pobedi ???? :) wtf to bo še pestro LOL