Slovenija
124 ogledov

"Tekoče" nastavili 175 ljudi

Borut Pahor
1/2
Saša Despot
Pahorjeva vlada. Objavljamo seznam ljudi, ki so dobili pozicije šele v času "tekočih poslov". Bojan Bugarič. Pahor je zaradi kadrovanja kritiziral Janšo, pa je očitno sam počel isto.

S 1. aprilom naj bi mesto direktorice urada za nadzor proračuna za dobo pet let zasedla Nataša Prah. Prahova je le ena od 175 imenovanih na direktorska mesta, v nadzorne organe in najrazličnejše svete delovnih teles, ki jih je Pahorjeva vlada imenovala po tem, ko je v državnem zboru dobila nezaupnico.

Na seznamu, ki ga v celoti objavljamo spodaj, je tako cela vrsta imenovanj konzulov, nekaj pooblaščenih veleposlanikov, direktorjev zdravstvenih zavodov, inštitutov, agencij ter članov raznih upravnih odborov in komisij. "V času, ko vlada opravlja tekoče posle, so utemeljena le tista imenovanja, pri katerih je mogoče dokazati, da bi neimenovanje imelo negativne posledice," pojasnjuje Bojan Bugarič s pravne fakultete.

Pravi, da v zakonih to sicer nikjer izrecno ne piše, je pa to stvar politične kulture zrelih demokracij. "Tudi v Nemčiji tega, kaj so tekoči posli, nimajo zapisanega v zakonih, se pa ve, kaj se sme in kaj ne," dodaja. Tako je na primer imenovanje veleposlanika ali konzula dopustno le, "če bi zaradi tega država zamudila podpis kakšnega pomembnega posla", ponazarja.

O Prahovi, ki ji direktorski mandat poteče šele 31. marca, bi tako brez težav odločala že nova vlada, ki je polni mandat dobila dober mesec in pol pred tem rokom.

"Pahorjeva vlada je bila zelo kritična do kadrovskih imenovanj prejšnje, Janševe vlade, ki jih je ta opravila, tik preden je mandat prepustila njemu, zdaj pa se kaže, da je sama očitno počela povsem isto. To je zelo narobe," je kritičen Bugarič.

Oglejte si, koga so "tekoče nastavili":

Med "kadrovsko nujnimi" tekočimi posli tako najdemo ustanovitev in imenovanje članov sveta za socialno podjetništvo, kjer tako na primer sedi tudi Ivan Eržen, zdaj že bivši državni sekretar ministrstva za zdravje. Vlada je dala tudi soglasje k imenovanju direktorice inštituta za hmeljarstvo Martine Zupančič.

V času "tekočih poslov" je imenovala tudi tri člane v upravni odbor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije, v katerem tako sedi tudi Vlasta Vivod, vodja kabineta zunanjega ministra Karla Erjavca.

Direktorski položaj centra za mobilnost je za štiri leta zasedla Alenka Flander. Poleg tega je bil na isti seji vlade imenovan odbor za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva in Bloudkovih priznanj. Zanimivo je tudi, da je prejšnja vlada 17. novembra Staneta Cvelbarja, direktorja direktorata za investicije in nepremičnine, znova, in to za dobo pet let, imenovala na ta položaj, ko pa je pred tem sprejela zakon, po katerem naj bi se direktorat 1. januarja preoblikoval v javni nepremičninski sklad.

Nekatera pričakovano

So pa določena imenovanja vendarle bila le zaključek postopkov. Glavnega inšpektorja za delo se je iskalo od aprila lani in našlo šele z drugim razpisom. Prav tako je državno pravobranilstvo že marca lani sporočilo, da nujno potrebuje okrepitev v oddelku za evropske zadeve. Postopek pa se je z imenovanjem vred zaključil šele decembra.

Preberite tudi komentar Vrste naših so predolge.

Komentarjev 3
  • Darko 23:37 01.junij 2012.

    Nikola Damjanić, on bo ja - kaj vse se je navleklo, kako oblačno je AMPAKNA KONCU TUNELA JE LUČ

  • mmarjan 02:41 19.marec 2012.

    Ta seznamček mi je pa všeč. Priporočam, da bi se po vsaki vladavini naredil en tak pregled, kar bi nam omogočilo realno ocenjevanje.

  • spleen 22:03 18.marec 2012.

    Gospa na sliki 1/3 pa 100% ni Mateja Mešl.