Avto
170 ogledov

Le peščica se jih "klapa" z avtom

Avto in telefon Profimedias
Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) je objavila seznam tistih mobilnikov, ki so najbolj kompatibilni z modernimi avtomobilskimi infotainment sistemi. Je med njimi tudi vaša napravica? Če se ponašate z iphonom, potem ne.

Prostoročno telefoniranje naj bi vsaj deloma pomagalo blažiti problematiko hkratne uporabe telefona in vrtenja volana, saj večina voznikov vsakemu namenja svojo roko, kar je seveda zelo nevarno. 

A tudi bluetooth povezava med telefonom in avtomobilom se marsikdaj izkaže za le slab nadomestek, napravi se namreč preprosto ne razumeta najbolje, zato prihaja do slabih povezav in drugih motenj, ki so seveda vse prej kot zaželene med vožnjo.

Temu področju pa so očitno tako proizvajalci telefonov kot avtomobilov doslej namenjali premalo pozornosti. ITU je tako šele te dni med Ženevskim avtosalonom objavil seznam tistih naprav, ki so povsem prilagojene za povezovanje z avtomobili prek bluetootha.

Seznam so objavili na zahtevo avtomobilskih proizvajalcev, ki opažajo velikanske razlike pri obnašanju različnih telefonov med povezavo z istim avtom. Avtomobilisti temu področju namenjajo ogromno časa in denarja za testiranje mobilnikov v njihovih vozilih, a kaj, ko neka rešitev lahko ostane dobra le kratek čas, saj se je čas med generacijami posameznega modela telefona skrajšal tudi zgolj na nekaj mesecev, zelo pogosto pa se posodabljajo tudi operacijski sistemi za mobilnike.

"Mobilne naprave morajo biti tako prilagojene za delovanje v avtomobilih, da v ničemer ne slabšajo udobja in varnosti voznikov," je opozoril šef ITU Hulin Žao. "Osnovno pri tem je, da izboljšamo prilagodljivost med telefoni in prostoročnimi terminali v vozilih."

Le tretjina testiranih spodobnih

Na prvič objavljenem "belem seznamu" mobilnih naprav, ki glede na opravljene teste popolnoma ustrezajo vsaj enemu od obeh uveljavljenih standardov bluetooth komunikacije, je le tretjina telefonov, ki so jih prvič testirali v lanskem letu, pa še to boste med njimi opazili modele, ki so že "zastareli". 

Med primernimi telefoni je mogoče najti tako tiste najdražje (HTC one M8, Samsung S5, Sony xperia Z1), kot cenejše (Motorola moto G). Razočara pa dejstvo, da na seznamu ni Applovega iphona v nobeni različici. To pomeni, da se najbolj prodajana znamka med telefoni v 2014 (podatek, star nekaj dni) z avtomobili nič kaj dobro ne razume. Še sreča, da Apple bojda razvija svoj lasten avto ...

"Kaj si rekel?"

Med ostalimi dvema tretjinama testiranih mobilnikov so se nekateri odrezali zelo slabo, pri ITU izpostavljajo, da so posamezni modeli močno popačili zvok sogovorca, drugi se niso v celoti povezali s terminalom. Takšne motnje pa zelo vplivajo ne samo na udobje temveč tudi varnost. Vozniki s takšno izkušnjo namreč zelo pogosto pričnejo uporabljati telefon med vožnjo na "klasičen" način, ali pa za odpravo napak upravljajo z njim z enim ali kar obema očesoma ter seveda rokami.

Da je bluetooth povezava med telefonom in avtomobilom resen problem in povzroča stresne okoliščine pri voznikih, je razkrila tudi nedavna raziskava JD Power, ki je na podlagi ameriških uporabnikov zaznala velik porast uradnih pritožb na proizvajalce vozil, ki pa očitno niso vedno glavni krivci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.