Avto
76 ogledov

Zaradi tipkanja SMS med vožnjo obsojena za poskus umora

Uporaba telefona StateFarm
Zaradi nesreče, h kateri je botrovalo pisanje SMS-a, je sodišče 21-letnico obsodilo na zaporno kazen zaradi poskusa umora.

O tem, kako nevarna je uporaba mobilnika za volanom, dokazujejo številne raziskave in na žalost tudi konkretni primeri. Še posebej pisanje SMS sporočil ali e-pošte pri vozniku povzroči, da pogled in misli s ceste preusmeri tudi po več sekund hkrati. 

21-letna voznica je v bližini nemškega Stuttgarta lani avgusta povzročila hudo prometno nesrečo, ker zaradi pisanja SMS-a ni opazila dveh kolesarjev ob robu vozišča. Treščila je vanju, enega hudo poškodovala, drugi pa je zaradi ran umrl.

Mlada voznica je po dejanju odpeljala kljub močno poškodovanemu avtu in ni nudila pomoči ponesrečenima. Njen zagovornik je trdil, da je bila v šoku in da sploh ni vedela, kako hudo nesrečo je povzročila, saj je kolesarja vrglo na bližnji travnik z visoko travo.

Devet sekund slepa

Sodišče je dejanje voznice prekvalificiralao kar v poskus umora, ki ga nemška zakonodaja prepoznava ob tovrstnih dejanjih.

Izvedenci so namreč ugotovili, da je mladenka zaradi tipkanja po telefonu kar devet sekund odtegnila pozornost cesti, pri tem pa spregledala kolesarja, ki sta bila oblečena v dobro vidna oblačila. "Že lahen popravek volana bi preprečil nesrečo," je v sodbi ugotovila predsedujoča sodnica.

Sodišče je 21-letnico obsodila tudi zaradi povzročitve smrtne nesreče in hudih poškodb ter zaradi zapustitve kraja nesreče, ne da bi nudila pomoč. 

Izreklo ji je enotno kazen dvoletnega zapora, prilagojenega njeni starosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Skippy 17:54 29.november 2015.

    Zakaj moraliziraš? Kot da ti nikoli ne vzameš telefona v roke.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:38 28.november 2015.

    pri nas bi morali take nesreče prekvalificirat v umor in poskus umora,saj tko,kot sta napisala predhodnika že vsak 3.tipka in telefonira med vožnjo.Sem pa opazil še eno stvar,od trgovskih centrov veliko voznikov spelje s telefonom na ušesu ali tipka SMS,namesto,da ...prikaži več bi se pogovoril in napisal še takrat,ko je parkiran in po koncu postopka speljal.Najbolj nevarne so zaradi teh dejanj mlade hašomankice,ki majo izpit mogoče 1 leto ali dve,žal.

  • maneken 08:47 28.november 2015.

    Ko pri nas pade mrak se od Bežigrada proti Trzinu že skoraj vsakemu drugemu blešči tipkovnica smart phonea, ko stiska tipke...in nikoli ne bomo vedeli koliko nesreč in naletov gre pripisati tej razvadi.