Avto
169 ogledov

Kako pravilno polniti telefon v tujem avtu

Telefon in avto Žurnal24 main
Če boste med prihajajočimi počitnicami najeli avto, bodite pozorni na to, da za seboj pustite čim manj digitalnih sledi. Moderni avti namreč s priključenih mobilnikov poberejo številne podatke, ki jih je mogoče izkoriščati še dolgo potem, ko ste že vrnili avto.

Ameriška zvezna komisija za trgovino je pred časom opozorila vse potrošnike, ki nameravajo najeti avto, naj se zavedajo nekaj pomembnih dejstev, ko svoj mobilnik povežejo z avtom. Odvisno od funkcij, ki jih nudi rent-a-car, lahko avto shrani vašo telefonsko številko, kontakte, dnevnike klicev, sporočila in GPS lokacijo.

Vešča oseba lahko te podatke iz avta "potegne" in izkoristi še dolgo potem, ko ste vi že spet doma, pravijo strokovnjaki. Ugotoviti je denimo mogoče, kje ste se gibali prejšnji teden, čeprav je od počitnic minilo že eno leto.

Testi so tudi dokazali, kako enostavno in proti volji lastnika lahko avto zbira informacije s priključenih naprav, saj je dovolj, da mobilnik zaradi želje po polnjenju baterije s kablom priključite na USB, ki je namenjen zunanjemu izhodu infotainemnt sistema. 

Če torej najamete ali vozite tuje vozilo, pri komisiji svetujejo vsaj dva preventivna ukrepa: 

- Če ste telefon povezali z avtom, pred vrnitvijo vozila uničite povezavo in izbrišite vse podatke. Ko povežete telefon, bodite pozorni, katere storitve povezave dovolite in katerih raje ne. 

 Za polnjenje telefona raje uporabljajte vhod za 12 V ("cigaretna" vtičnica) s pripadajočim USB adapterjem, kot pa USB priključek, ki je povezan z radijem.

Komentarjev 2