Slovenija
28 ogledov

Telekom zlorabljal položaj

Telekom Slovenija Reuters
AVK: Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je v ponovljenem postopku ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL. Največji slovenski telekomunikacijski operater bo odločbo AVK, ki jo je prejel 30. oktobra, preučil in se na podlagi tega odločil glede nadaljnjih ukrepov.

Upravno sodišče je 18. novembra 2009 ugodilo tožbi Telekoma Slovenije in odločilo, da se odločba zdajšnje AVK z dne 31. marca 2008 v delu, v katerem je bila ugotovljena kršitev, odpravi in da se zadeva v odpravljenem delu vrne v ponovni postopek, so na spletnih strani Ljubljanske borze pojasnili v Telekomu Slovenije.

Tri leta zlorabe položaja

AVK je postopek ponovila in ugotovila, da je Telekom Slovenije od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja v Sloveniji.

To je po mnenju AVK storil tako, da je operaterjem oz. internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN priključka s strani končnih uporabnikov. S tem je Telekom Slovenije kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Komentarjev 4
  • mirko 19:12 04.november 2013.

    Zato, ker jim prihodki precej padajo.

  • mirko 19:12 04.november 2013.

    Preden bomo prodali ta Telekom, bo ta firma vredna natančno 0,0 evra.

  • Realist 17:31 04.november 2013.

    Pa ne samo pri širokopasovnem dostopu ADSL, zlorabljali so svoj položaj tudi marsikje drugje. Kaj pa mobitelov paket Itak Džabest? Takšne zlorabe težko najdeš še kje drugje, ko je država na vse pretege ščitila Mobitel, da so si lahko s ...prikaži več tem paketom naredili tako močan položaj na trgu telefonije pri nas! Mislim, da je prišel čas da Telekom za vse za nazaj pokasira in konkurenci povrne za manjko v vsem tem obdobju njihove prevlade! To bi bilo pravično.