Slovenija
234 ogledov

Telekomovci na mehko ali trdo

Telekom prodaja tudi šest apartmajev v Barbarigi. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Odpuščanje. Neuradno naj bi uprava Telekoma kovala načrte, kako odpustiti 600 ljudi. Predlog zaposlenim. "Če Telekom zapustite sami, vam plačamo odpravnino in odškodnino."

"Zaposlenim ponujamo možnost predčasnega odhoda iz družbe z izplačilom odpravnine in odškodnine zaradi izgube zaposlitve," je uprava Telekoma zapisala v pismu, ki so ga prejšnji teden dobili zaposleni. Za vsako leto dela v družbi jim ponujajo odpravnino v višini ene mesečne plače, ki pa skupaj z odškodnino ne sme preseči sto tisoč evrov na zaposlenega.

Nadzornikov še niso obvestili

"O zmanjševanju števila zaposlenih smo se pogovarjali, vendar podrobnih načrtov še nismo videli; uprava jih še ni pripravila, jih bo pa gotovo v kratkem. Ves čas se sicer pogovarjamo, da je treba po združitvi Telekoma in Mobitela optimizirati število zaposlenih," je dejal prvi nadzornik Telekoma Tomaž Berginc. "Družba ima za odpravnine rezervirana sredstva. Če bi uprava zanje želela porabiti več denarja, bi nas morala zaprositi za dovoljenje," je pristavil podpredsednik nadzornega sveta Tomaž Kalin.

Lani odšlo 130 zaposlenih

Na Telekomu se k mehkemu odpuščanju zatekajo že dlje. Lani je družbo zapustilo okoli 130 ljudi – velik del jih je izbralo odpravnine in odškodnine, smo izvedeli. "Uslužbenci Mobitela so v povprečju mlajši od tistih na Telekomu, zato je malo verjetno, da bo kdo od njih ponudbo uprave sprejel. To se jim preprosto ne izplača," so razložili naši viri.

A če mehki način zmanjševanja kadrovskega presežka ne bo prinesel želenega učinka, bo morala uprava poseči po radikalnejših ukrepih, gre med vrsticami razumeti nadzornike. "Upravi smo dali nalogo, naj zmanjša stroške, kako bo to storila, pa je prepuščeno njenim članom," je poudaril Kalin. Berginc pa je že v začetku leta napovedal, da se mora število zaposlenih v skupini Telekom letos zmanjšati za vsaj tri odstotke, torej za okoli 150 ljudi.

Po naših neuradnih informacijah namerava uprava tako ali drugače odpustiti 600 zaposlenih. Na prepihu naj bi se znašli predvsem uslužbenci z oddelkov, ki se po pripojitvi Mobitela podvajajo, na primer kadrovska služba in računovodstvo. Prvi del prenove procesov, kot racionalizaciji pravijo na Telekomu, naj bi se končal spomladi, smo izvedeli.

Dopis Telekoma  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sindikalisti pa nič

"O tem kot predsednik sindikata ne vem nič," nam je na vprašanje o načrtih uprave za zmanjšanje števila zaposlenih odgovoril Milan Richter, ki kot predstavnik delavcev sedi tudi v Telekomovem nadzornem svetu. "Številka presežka zaposlenih ne obstaja, več pa ne morem povedati," nas je poskušal prepričati Richter. V Telekomu na naša vprašanja včeraj niso odgovorili.

Splezali na zeleno vejo

Skupina Telekom je lani ustvarila za več kot 210 milijonov evrov izgube. V rdeče številke je zabredla zaradi odpisa nasedlih naložb na Balkanu, ki so dediščina bivšega šefa Telekoma Bojana Dremlja.

Letos je redno poslovanje družbe boljše kot lani. "Pričakujemo, da bo imel Telekom kot skupina med 40 in 50 milijoni evrov dobička," je razkril Kalin.

Komentarjev 4
  • elipsa 11:02 03.november 2011.

    edino pametno. če to kaž,e da je tudi v državnih firmah postalo jasno, da je potrebno delati in ne samo vleči plačo, je mogoče tudi kje še kaj upanja.kar se spodjega kometarja tiče pa, vsak ima pravico narediti ...prikaži več tisto, za kar misli, da je najbolj pametno. a z odpravnino v višini 100 jurjev pa nekje, ki je pred penzijo ne more preživeti?

  • elipsa 11:02 03.november 2011.

    edino pametno. če to kaž,e da je tudi v državnih firmah postalo jasno, da je potrebno delati in ne samo vleči plačo, je mogoče tudi kje še kaj upanja.kar se spodjega kometarja tiče pa, vsak ima pravico narediti ...prikaži več tisto, za kar misli, da je najbolj pametno. a z odpravnino v višini 100 jurjev pa nekje, ki je pred penzijo ne more preživeti?

  • Miha Nečemar 08:46 03.november 2011.

    V pismu pozabijo omeniti, da delavec, ki da sporazumno odpoved delovnega razmerja, ni upravičen do denarnega nadomestila in denarne socialne pomoči na Zavodu za zaposlovanje. Zato bi bila taka odpoved smiselna samo za tiste, ki že imajo alternativno ...prikaži več novo zaposlitev ali se nameravajo samozaposliti,Ker nobeno od zgornjega ni prav varna varianta, je tole milo rečeno hinavstvo. Marr nebi raje vodilnim znižali plač in denar namenili sodelavcem, ki so domnevno odveč.Država kot glavni lastnik lahko prav tako krivdno razreši upravo, zahteva odškodnino za slabo poslovanje in iz mase poplača delavce.Bi šlo?