Šport
132 ogledov

Tepeš: To ni bil dvoboj s Petrom

Jurij Tepeš EPA
Jurij Tepeš je zmagovalec sklepne tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Planici. Jubilejna 50. slovenska zmaga pa ima tudi kanček grenkega priokusa, saj je drugouvrščeni Peter Prevc z najtesnejšim izidom v zgodovini izgubil boj z Nemcem Severinom Freundom za skupni seštevek svetovnega pokala.

"Zelo sem vesel, da sem zmagal doma, pokazal dobre skoke in stopil na najvišjo stopničko. Zmagati doma je vedno najlepše. Ta vikend se je sešel še boljše, kot sem si želel. Še posebej dobro mi je uspel zadnji skok. Osebni rekord, in to na tekmi, je res poseben dosežek. Verjel sem, da lahko toliko skočim, a nisem verjel, da že letos," je po tekmi povedal Tepeš, ki je v drugo pristal kar pri 244 metrih.

A Ljubljančan je bil v občinstvu deležen tudi kritik, ker je s prvega mesta v skupnem seštevku v svetovnem pokalu zrinil Petra Prevca in preprečil, da bi Slovenija po Primožu Peterki dobila naslednjega skakalca, ki bi mu uspel ta podvig. "Danes je bil to boj med Petrom in Severinom in ne med Petrom in mano. Morda se lahko reče, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Meni se je sešlo in vesel sem."

Kot pravi 26-letni reprezentant, ki je svojo edino prejšnjo zmago slavil na zadnji tekmi poletov v Planici, tudi Prevc te zadeve razume na enak način. "To je šport. Peter to seveda razume in najini odnosi so normalni. Vedeti morate, da se dvoboj ni izgubljal v Planici. Tukaj je Peter dobival. Skakal je res izredno. Izgubil je prej, morda na kakšni tekmi, ki je bila rizična, kjer so bili pogoji slabi. Tam je bil Severin boljši."

Takšen razplet tekme seveda tudi za Tepeša ni bil načrtovan. Po pristanku je najprej počakal, kaj se bo sploh izpisalo na semaforju, saj tudi sam ni natančno poznal lastne daljave. "Videl sem, da sem spredaj po točkah, a kmalu se je začelo kalkuliranje, kaj bo, če bo, ... Zgodilo se je prav to, kar so se nekateri pogovarjali, da ima Severin prednost, če bo sedmi in Peter drugi. Na žalost. Največja smola je ta, da je Peter izgubil z enakim številom točk."

Da je bil odličen in da je bil odločilni skok Planice 2015 takorekoč popoln, so mu priznali tudi sodniki, saj je prvič v karieri prejel kar pet dvajsetic. Slovenski skakalec je kljub izredni daljavi ob pristanku zmogel še telemark. "Tega je za zmago treba narediti. To je Peter vedel v petek, to sem jaz vedel danes. Vedno moraš verjeti, da si sposoben. In vedel sem, da če sem ga lahko naredil pri 237,5 metrih, ga lahko tudi zdaj. Zaupal sem vase in vem, da bi lahko šlo tudi še nekaj dlje. Ne vem koliko, a lahko bi šlo dlje."

V pogovoru z mediji se nedeljski slovenski junak seveda ni mogel izogniti novi letalnici, za katero pravi, da je zanj najlepša na svetu. "Sam rad letim in to je moja najljubša letalnica. Želel bi si večkrat skakati na njej. V primerjavi s prej je veliko bolj varna, dopušča daljše skoke in je presežek prejšnje v vseh pogledih. Vesel sem, da smo to dobili prav tukaj v Planici."

Komentarjev 2