Slovenija
146 ogledov

Teran: So Hrvati ponaredili dokumentacijo?

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Žurnal24 main
Proizvajalci terana so evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji. Protožiti se bodo tudii evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf.

"Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol," je po sestanku povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja

Komisar je sicer pojasnil, da mora ravnati v skladu z evropskim pravnim redom, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela.

"Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena, in moram reči, da je bila to neka nova informacija za komisijo," je povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana.

Pravilnik ponarejen?

Gre za dokumentacijo, ki jo je komisija posredovala Sloveniji in je bila skoraj v celoti prečrtana, a iz dela, ki je bil nekako razviden, so ugotovili, da je pravilnik o izvornih sortah Hrvaške ponarejen, saj je sestavljen iz dveh dokumentov v obdobju desetih let, je pojasnil.

Predstavniki civilne iniciative bodo pritožbo vložili tudi na evropski urad za boj proti goljufijam Olaf. Olaf mora po besedah Colje raziskati dejstva, na katerih temelji odločitev Evropske komisije, in preveriti, ali je dokumentacija Hrvaške avtentična.

Vse to po njegovih besedah sicer verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

Bo postopek mogoče ustaviti?

"Mislim, da druge poti skorajda ni," je menil Colja. A obenem je dejal, da jih je komisar Hogan podučil, da je zdaj čas, da predstavijo vse argumente, ki bi mogoče spremenili odločitev komisije, kar so tudi pripravljeni storiti.

"Mogoče pa ni vse tako zaprto," je dejal. Na vprašanje, kaj se torej še da storiti, je odgovoril, da ne ve, a da so iz konteksta debate razbrali, da bi bilo mogoče postopek tudi ustaviti, če bi komisija ugotovila kaj nepoštenega s strani Hrvaške.

Prva naloga civilne iniciative sicer sedaj bo, da pritiskajo na komisijo, naj jim čim prej posreduje zahtevane dokumente. Komisija bo po njegovih besedah verjetno iskala izgovore, da teh dokumentov ne razkrije, a "upanje umre zadnje".

Prav tako se bodo sicer po besedah Colje intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.

Komisarja Hogana so povabili v Slovenijo, da si sam pogleda, kaj pomeni proizvodnja terana na majhnem koščku zemlje v primerjavi z velikimi površinami v Hrvaški Istri.

Sama prodaja terana zaradi odmevnosti tega primera sicer po navedbah Colje ni bistveno večja, čeprav je to prineslo neko novo osveščanje. Teran se od nekdaj prodaja kot vino s posebnimi zdravilnimi učinki in kot takega ga ljudje tudi pijejo, pravi Colja.

Komentarjev 7
  • wolf.ata 19:13 04.april 2017.

    4.4.17,tu pri vas nič o Teranu,čudno,hrčki so neke papirje o Teranu dali ven,samo moje mišljenje je,da je spet nek trik,manever,ker je vprašanje,kaj je v papirjih,ki so pri Eu komisiji,ki rine z delegiranim aktom,sedaj bi morali primerjati ene in tudi druge ...prikaži več papirje,ker hrčki so barabe,pazi se hrvata-tata

  • wolf.ata 20:15 28.februar 2017.

    saj so hodili po Sloveniji in zbirali podatke in naredili-nastavili svoj,ponarejen kataster in ostalo,ker nimajo nič svojega,so hodili po Piranu mislim da na zemljiško in kopirali in oštevilčilo po svoje,ja nič dobrega ne bo s Piranskim zalivom in ostalo mejo,ker ...prikaži več Hrvati lažejo in ponarejajo papirje,malo povejte po Eu

  • wolf.ata 20:00 28.februar 2017.

    naši (dobri)sosedje v pristopnem času niso vlagali prošnje za to vino,ampak so počakali,da je čas tekel in ker so vedeli,da ponarejeni papirji ne bodo šli skozi,so počakali in sedaj z delegiranim aktom prelisičili in nas in komisijo ali pa jim ...prikaži več je iz komisije to nekdo povedal kako naj naredijo,saj komisiji ni potrebno kazati Hrvaških papirjev nam,s tem pa avtomatsko dobijo izjemo,Hrvaški papirji so ponarejeni 100%,gremo naši,čim bolj Hrvate pohvaliti po Evropi,kako goljufajo