Slovenija
30 ogledov

Terminator bo tudi na položnicah

odpadki odlagališče stroj Jerca Božič Kranjec
Podražitev. Cerod bo na občane prevalil najemnino stroja, za katerega imajo kazensko ovadbo.

Na Cerodu trdijo, da povišanje cen obdelave in odlaganja odpadkov, ki ga bodo občani deležni že za ta mesec, ni njihovo maslo, in kažejo na komunalna podjetja. Na Komunali Novo mesto so nad tem ogorčeni.

Vse manj odlaganja

"Odlaganje odpadkov se je v zadnjih letih zmanjšalo za več kot polovico, s tem so se tudi naši stroški do občanov prepolovili," trdijo na Cerodu. Kot pojasnjujejo, so zato komunalnim podjetjem od leta 2011 zaračunavali manj, torej bi lahko ta položnice na tej postavki prepolovila, a jih niso.

Ladislav Jaki, vodja ekonomike na Komunali Novo mesto, pravi, da to ne bi bilo mogoče, saj se je na račun manjšanja količine mešanih odpadkov povečevala količina ločeno zbranih frakcij. "Na podlagi Cerodovega elaborata o novih cenah in februarskih količin odpadkov smo preračunali, da se bo na aprilski položnici za štiričlansko gospodinjstvo postavka obdelave in odlaganja odpadkov podražila s treh na 5,50 evra," izpostavlja.

Zdaj tudi obdelava

Cerod do prejšnjega meseca komunalnim podjetjem ni zaračunaval obdelave odpadkov, temveč so ta strošek, kot pravijo, krili s prevzemom odpadkov iz drugih občin. "Gre torej za novo storitev in ne za višanje cene," trdijo na Cerodu, a na komunali dodajajo: "Terminator obdeluje odpadke že več kot dve leti, prav tako odpadke iz drugih občin na Cerod dovažajo še naprej."

Novomeško tožilstvo pa se medtem ukvarja s kazensko ovadbo zoper Alojza Turka, direktorja Ceroda, ki vključuje tudi sporni najem terminatorja.

Komentarjev 1
  • erikkk 15:05 04.april 2014.

    şej tako se dela ...koker je manj smeti je manj denarja in je treba podražit isto je pri elektriki, manj jo ljudje pokurjo in kmalu spet najdejo izgovor za povišanjekrivda ni ne na ljudeh ali komurkoli ...prikaži več ...absolutno ne vrjamem izmišljevanje nekih zvišanj cen pa stroškov ... kriva je požrešnost na denar teh podjetij...tem podjetjem bo enkrat vlada morala porezat peruti ... ali pa ljudje ko jim bo tega odiranja dovolj.