Slovenija
172 ogledov

Termoelektrarna Šoštanj: prišlo je do nepooblaščenega upravljanja bloka 6

Termo elektrarna šoštanj Gregor Katič
Med stavko je prišlo do nepooblaščenega upravljanja bloka 6, je povedal direktor Termoelektrarne Šoštanj in opozoril, da bi lahko to ogrozilo tudi garancijo za blok 6, zato so dostop nepooblaščenim fizično preprečili.

"Danes so zaklenili že zunanja vrata bloka 6 in onemogočili vstop vsem," je nekaj pred deveto povedal Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. Proizvodnja bloka 6 tako ni zmanjšana, kot so načrtovali stavkajoči delavci.

Spomnimo, v torek se je direktor Termoelektrarne Šoštanj Arman Koritnik, da bi preprečil znižanje proizvodnje, skupaj z ekipo, ki je bila takrat na delu, zaklenil v komandno sobo. 

Prišlo je do nepooblaščenega upravljanja bloka 6

Danes je pojasnil svojo plat zgodbe. "Stavka naj bi potekala na delovnem mestu," je v izjavi za medije izpostavil Koritnik. "7. aprila, ko se je stavka izvajala od 8. do 10 ure, se je zgodil nedopusten poseg v upravljanje bloka 6. Član stavkovnega odbora je posegel v delo turbinskega strojnika in prevzel upravljanje bloka 6 na podlagi depeše, ki jo je poslal predsednik sindikata gospod Sevčnikar. Bilo je naročeno, naj se spremeni sekundarna regulacija. Termoelektrarna naj bi delovala po navodilih predsednika sindikata," je pojasnil Koritnik. 

"Ko se je stavka zaključila, smo naredili varnostno oceno dogodka. 12. aprila smo nato naredili fizično varovanje nadzornega stolpa, neavtoriziranim osebam nismo dovolili vstopa. Vsi zaposleni, ki so takrat tam izvajali delo, so se svobodno odločili, ali bodo stavkali ali ne. Ni prišlo do omejevanja proizvodnje," je pojasnil Koritnik in izpostavil, da lahko vsak zaposleni, ki se odloči, da se bo udeležil stavke, stavka, a na svojem delovnem mestu.

Kdor tam nima kaj delati, nima vstopa 

Kasneje so na vhod v nadzorne prostore bloka 6 namestili tudi avtomatsko kontrolo. "Vstopi lahko vsak, ki je za to pooblaščen. Nepooblaščen dostop do teh prostorov predstavlja preveliko tveganje za obratovanje termoelektrarne. Vsi zaposleni so lahko od 8. do 10. ure izvajali stavkovne aktivnosti na svojih delovnih mestih. Kdor ima dostop do bloka 6, je lahko do njega dostopal na podlagi identifikacijske kartice. Podlaga za to je delovni nalog, ki ga vodimo prek internega sistema," je pojasnil Koritnik. 

Ogrožena je lahko garancija za blok 6

"Napovedujem še dodatno zaščito, ker varnostna situacija ni popolna, in to ne glede na stavko. 
Nepooblaščeno upravljanje bloka 6 lahko postavi pod vprašaj tudi veljavnost garancije, ki jo imamo za blok 6," je še opozoril Koritnik. 

"Ostane nam še skrajna pot"

Koritnikovo ravnanje je predsednik sindikata Branko Sevčnikar obsodil in pojasnil, da bo sindikat ubral vse pravne poti, ki jih ima na voljo. "Nekaj smo jih že, ostane nam še skrajna pot, prijava preko kazenske ovadbe," je poudaril vodja sindikata, ki sicer ne želi prejudicirati ravnanja sindikata v prihodnje. Ali jo bodo vložili in o nadaljnjem poteku stavke bodo v petek razpravljali na seji vseh stavkovnih odborov družb, ki stavkajo. 

Pravni svetovalec sindikata Luka Divjak, je dejal, da bi se morali obe stani vzdržati ravnanj, ki so "protipravna, nemoralna in nepoštena". Stavka je sicer po njegovih pojasnilih namenjena tudi proti delodajalcem, saj so sklep o napovedi stavke poslali tudi njim, ne le vladi.

V podjetjih namreč pravijo, da se ne morejo pogajati, ker je sindikat napovedal stavko vlada, vlada pa pravi, da se jih stavka ne tiče, ker niso delodajalec. 

 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 13
  • malonaokoli 08:55 15.april 2016.

    vode v Sloveniji ne bo zmanjkalo, položnice zanjo pa tako vsi redno plačujemo že 100 let.

  • malonaokoli 08:53 15.april 2016.

    protestniki- stavkajoči so se spremenili v teroriste ! kje so kriminalisti ? raje ne pomislim, kaj bi se lahko zgodilo, če bi stavkajoči pred izgubo službe v Krškem, ugrabili Nuklearko !

  • izRODEk 21:43 14.april 2016.

    Situacija v EU se kuha. Počasi a dokončno. Vse te reči se dogajajo tudi po večjih državah. Še malo, pa bo počilo.SF/SN!