Slovenija
38 ogledov

Teroristični napadi bodo vplivali na decembrske praznike

Paris EPA
Teroristični napadi v Parizu in nenazadnje tudi zaostrene razmere v Bruslju, bodo najverjetneje še kako vplivali na turistična potovanja v evropske prestolnice, ki jih predvsem v času božičnih in novoletnih praznikov tako radi obiščemo.

S turističnih agencij sporočajo, da sicer večjih odpovedi zaenkrat ne beležijo, o zanimanju za odhode v času božičnih in novoletnih praznikov pa je po njihovem preuranjeno govoriti. "Na srečo v času napadov na Sinaju in v Parizu nismo imeli organiziranih skupin, niti v kratkem času načrtovanih, ki bi jih morali takoj po napadu odpovedati. Svoje goste, ki želijo v Egipt, že nekaj časa preusmerjamo v letovišče Hurgada, v Pariz pa načrtujemo naslednjo skupino šele v času novoletnih počitnic. Zaenkrat izleta še nismo odpovedali in bomo delovali v skladu z razvojem dogodkov ter morebitnih priporočil MZZ," za Žurnal24 pojasnjuje Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček. 

Pariz po terorističnih napadih | Avtor: EPA EPA

"V tem času nismo imeli predvidenih odhodov v Pariz in tako v Parizu nismo imeli oziroma nimamo potnikov. Tudi sicer trenutno odpovedi ne beležimo. Navadno v teh tednih beležimo veliko zanimanja za obiske božičnih sejmov v sosednjih deželah in tako je tudi letos. Malce prezgodaj je še, da bi lahko govorili tudi o manjšem zanimanju za odhode v času Božiča in novega leta. Predvsem verjamemo, da bodo mesta živela naprej in tako je tudi prav," je zapisala Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma, kjer še vedno letijo vsak teden v Egipt, vendar le v Hurgado, potovanja v Šarm el Šejk so odpovedali.

Napovedi  že bolj optimistične

"Od včeraj naprej za Belgijo in za Francijo nimamo podatkov, ki bi kazali na zaostrovanje razmer, lahko bi rekli, da je zaznati celo nekoliko več optimizma, saj jutri začne delovati sistem podzemne železnice v Bruslju, kar pomeni precejšnjo sprostitev razmer, saj v tako velikem mestu zaradi nedelujoče železnice, še sama po sebi otežena komunikacija," trenutne razmere v evropski in belgijski prestolnici opisuje vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. 

Bruselj novoletna jelka | Avtor: EPA EPA

Sicer na našem zunanjem ministrstvu priporočajo, da se tisti, ki v teh dneh vendarle potujete v Pariz, oziroma Bruselj, izogibate mest, kjer se običajno zbira več ljudi, čeprav je na primer v Bruslju v teh dneh tako in tako bistveno manj dogajanja, določena varnostna obvestila policije pa seveda veljajo tudi v Parizu.

Policisti obeh držav imajo posebna pooblastila

Evropski parlament v Bruslju | Avtor: EPA EPA

"Zato za obe državi opozarjamo, da tisti, ki so tam, oziroma tisti, ki potujejo v Pariz ali Bruselj, dosledno upoštevajo odločitve lokalnih organov, zlasti policijskih, saj imajo le ti posebna pooblastila. Lahko odredijo, da na določena območje ljudje ne hodijo, oziroma, da prebivalci določenega območja ostanejo doma, se zadržujejo v zgradbah." 


Da je dogodke okoli božičnih in novoletnih praznikov težko napovedovati, poudarja tudi Šter, ki doda, da to velja tako za periferijo kot prestolnici omenjenih držav, kjer so sicer razmere bistveno razlikujejo:

"Včeraj smo govorili z eno agencij, ki pripravlja zimske počitnice. Seveda smo ugotovili, da je razmere v francoskih Alpah v februarju težko napovedovati. Enako velja za božične praznike v Parizu. Čez en mesec bomo verjetno imeli več informacij pa tudi razlikovali bomo med tistim, kar je individualno potovanje v Pariz in tistim kar je agencijsko. Vsekakor pa se naj vsak sam odloči, ali po potoval, ali bo mogoče sprva želejno potovanje preložil, oziroma si pri agenciji izbral kakšno drugo destinacijo," poudarja Šter, ki svetuje predvsem previdnost.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Milan Novak 17:14 25.november 2015.

    Božični prazniki, v Madžarski in ostali EU !!https://www.facebook.com/SlovenijaZavarujMeje/photos/a.890270954355819.1073741833.883280435054871/919110308138550/?type=3&theater

  • Francissco 23:12 24.november 2015.

    Kaj pomenijo ta posebna pooblastila? To, da te lahko ustrelijo, če ne daš dovolj hitro roke gor? Pa še to o nošenju burk in nikabov. Oni dan sem gledal po TV en tak popolnoma zakrit primerek v Sloveniji, ki pravi, ...prikaži več da je popolnoma zakrita že več kot deset let. To je podobno kot v Avstrijskem Amstettnu, ko je imel neki manijak žensko zaprto napol prostovoljno več kot deset let. Kaj pa država? To kaj sankcionira? Ali take spolne prakse kar dopušča?