Slovenija
14 ogledov

Teš spet nategnil lastnika

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Plačilo. HSE je Tešu postavljal pogoje, a moral kljub njim poravnati vse račune.

Medtem ko med Termoelektrarno Šoštanj (Teš) in njenim lastnikom Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) na videz divja vojna, HSE plačuje račune, ki bi jih moral plačati Teš.

Spomnimo, sredi decembra je Alstom zagrozil s prekinitvijo del, ker mu je bil Teš dolžan več kot deset milijonov evrov. Teš denarja za plačilo ni imel, HSE pa mu ga tudi ni želel posoditi ali dati. Trdili so namreč, da morajo pred tem imeti pravo sliko o projektu, ki jo bo dal "realen in verodostojen, noveliran investicijski program za šesti blok, ki ga bodo verificirali tudi organi nadzora Teša in HSE".

Pogojevanje brez smisla


Nadzorni svet Teša se je s šesto različico investicijskega načrta sicer seznanil, a je ni potrdil, saj ima številne pripombe. Da so Tešu poslali številne pripombe, pa je za Dnevnik potrdil tudi direktor HSE Blaž Košorok. Kljub temu in ostrim besedam pa je HSE Alstomu nakazal denar, ki jim ga je dolgoval Teš.

Račune so morali plačati, ker so porok Tešu in bi lahko Alstom ob neplačilu terjal njih. "Plačilo je izvršil HSE v okviru določb obligacijskega zakonika, saj je imel v tem primeru HSE kot porok izkazan pravni interes za tako izpolnitev," so pojasnili v HSE.

Vložek Teša: cela vrsta ukrepov

V Tešu pravijo, da dogovor o poravnavi odprtih obveznosti do Alstoma "omogoča nemoteno in pospešeno nadaljevanje izvajanja del na gradbišču, s katerimi bosta zagotovljena začetek izvajanja vročih zagonskih preizkusov in prva sinhronizacija bloka 6 na omrežje še v tem letu". Sami pa so sprejeli "celo vrsto ukrepov", ki bodo imeli pozitivne posledice na poslovanje.

 

Komentarjev 3
  • McClain 12:31 24.februar 2014.

    da, natanko tako je!

  • mirko 11:07 24.februar 2014.

    Da bo ljudem bolj jasno. Država je lastnik HSE (holding slovenskih elektrarn). Ta ima seveda svoje poslovodstvo z direktorjem na čelu. HSE je lastnik TEŠ-a (termo elektrarna Šoštanj) tudi ta ima svoje poslovodstvo in direktorja, ki poslujejo z svojim računom, ...prikaži večm, z svojimi investicijami in tako naprej. Torej med končnim lastnikom (država, torej mi) in TEŠ-om, je en kup poslovodstev in direktorjev, ki vsi poslujejo samostojno z svojim računom. Zakaj ne more poslovodstvo in direktor TEŠA-a biti neposredno odgovoren prvemu in edinemu lastniku elektrarne TEŠ, to je državi ?! Zato, da jih lahko več krade in nobeden ni nikomur odgovoren, ker so skriti v zakomplicirano poslovno strukturo in tako pravosodje ne more nobeni barabi dokazat krivdo.

  • Avatar čavez
    čavez 09:03 24.februar 2014.

    Pa kdo sploh še posluje s to lopovsko slovenijo.