Avto
138 ogledov

Pri Tesli Motors odprli gigatovarno, to bo največja zgradba na svetu

Teslina gigatovarna baterij Tesla Motors
Pri Tesli so v Nevadi uradno odprli vrata gigatovarne za proizvodnjo pogonskih baterij za električne avtomobile. To je največja tovarna litij-ionskih baterij na svetu.

V prvi fazi je zaključenih le 14 odstotkov gradbenih del. Tovarno so sicer pri Tesli Motors začeli graditi pred dvema letoma. Ko bodo vsa dela zaključena se bo tovarna razprostirala na kar milijon kvadratnih metrih površine. To naj bi se zgodilo v naslednjih treh do štirih letih. Takrat bo to največja zgradba na svetu. Lastnik Tesle Motors, Elon Musk, je napovedal, da bo v tovarni zaposlitev dobilo več kot 10 tisoč ljudi.

Teslina gigatovarna baterij | Avtor: Tesla Motors Tesla Motors
Tovarna je za Teslo Motors ključnega pomena, če želi zagotoviti dovolj baterij za svoje električne avtomobile. Po tesli model S in tesli model X so spomladi že najavili in prikazali koncept tesle model 3. V zgolj dobrem tednu dni pa so za svoj najmanjši in najcenejši avtomobil prejeli skoraj pol milijona prednaročil. Pri Tesli Motors načrtujejo, da bodo že leta 2018 na letni ravni proizvedli pol milijona vozil (dve leti pred načrtom).

Z baterijami bi lahko celo leto napajali New York

V tovarni bodo do leta 2018 na leto proizvedli baterije za električne avtomobile s skupno kapaciteto 35 gigavatov. Da bi dobili vtis, koliko energije je to, dodajamo primerjavo, da je to enako celotni svetovni proizvodnji baterij za pogon električnih avtomobil iz leta 2014. 35 gigavatov je hkrati dovolj energije za celoletno napajanje New Yorka.

Tesla model 3 | Avtor: Tesla Motors Tesla Motors


Prve baterije naj bi začeli proizvajati še pred koncem leta, da bi lahko prvi kupci ključe električnega model 3 prejeli konec leta 2017. Vzporedno z začetkom baterij se bo nadaljevala tudi gradnja tovarne.

Gigatovarno v puščavi v Nevadi v ZDA Tesla Motors gradi skupaj s Panasonicom. Investicija je vredna 1,5 milijarde evrov. Pri Panasonicu trenutno vgrajujejo stroje in robote, ki jih bodo uporabljali za proizvodnjo baterij v tovarni.

Komentarjev 3
  • AnzeSmolej 18:09 29.julij 2016.

    Tesla se je korektno odzvala na situacijo in tip je sedaj mali bogataš! Provlem je firma za katero je delal - oni so ga goljufali!

  • mitjap 14:44 29.julij 2016.

    mudel je dobu pou miljona odškodnine :D verjetno se že nekje voz s Tesla Model X :D

  • allstarr111 11:33 29.julij 2016.

    A tle je un slovenc skor invalid ratal ? Kaj je s to zgodbo, nekako je izginila z naslovnice, ajmo FDV v akcijo malo poiskat kaj se dešava :)