Avto
26 ogledov

Tesla odslej pričenja, kjer porscheja že razganja

Tesla S Tesla Motors
Tesla je konkretno pomladil svoj vstopni model limuzine S, ki se odslej imenuje 70D, ima boljši doseg, več moči in polno nove uporabne elektronike. In odslej bodo vse tesle S imele štirikolesni pogon.

Dosedanji model S 60 gre tako v arhiv, na njegovo mesto pa stopa 70D. Izboljšav je veliko, faktografsko pa se sliši tako: 245 kW (334 KM), 5,4 sekunde od 0 do 100 km/h, 225 km/h končne hitrosti in avtonomija do 442 km. Doslej je vstopni model S 60 imel "le" 225 kW (306 KM), doseg je bil 335 km, tudi počasnejši je bil. Lahko pa povemo tudi drugače. Vstopni tesla S je sedaj tako močan kot porsche 911 turbo, ki je vse prej kot slabič.

Model 70D bo tako odslej precej bližje svojemu še bolj športnemu bratu P85D, ki zmore kar 515 kW (700 KM) moči in pospešuje dve sekundi hitreje. 70D ima sicer nekoliko manjši doseg, saj uporablja manjšo 70 kWh baterijo, a na drugi strani ima prav tako na prednjo premo dodan lasten elektromotor in ima tudi druge pripomočke, ki jih je s seboj lani prinesel P85D. To pomeni tudi doplačljivega avtopilota, ki prek kamer in senzorjev omogoča vodenje vozila praktično brez posredovanja voznika.

Znana cena za Avstrijo

Na avstrijskem predstavništvu Tesle, ki pokriva tudi Slovenijo, je novi 70D ocenjen na 76.400 evrov. Če dodamo še napovedano državno subvencijo za električna vozila, ki bo verjetno znašala 5.000 evrov, se znesek ne sliši tako astronomski, če vzamemo v ozir, da je električna športna limuzina pri pospeševanju za 1,1 sekunde hitrejša od vstopne porsche panamere. Ta ima v Sloveniji zaradi zasoljenih davščin na močne klasične motorje začetno ceno skoraj 107.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.