Avto
35 ogledov

Tesla S nikoli več brez energije

Tesla Tesla
Tesla v marsičem kaže ostalim znamkam, kako se streže stvarem v 21. stoletju. Tako se v njegovih avtomobilih samodejno posodabljajo računalniki in ob tem pridobivajo nove funkcije. Kot je zadnja, ko avtomobil sam išče naslednjo polnilnico.

Če smo na pametnih telefonih že navajeni posodobitev operacijskih sistemov z zvenečimi sladkobnimi imeni (Android) ali pa zgolj tehnično enostavnimi številkami (iOs), pa pri avtomobilih ni tako. Še nekaj let nazaj tako ni bilo mogoče posodabljati niti vgrajene kartografije navigacijskih naprav, danes je vsaj to že postalo samoumevno.

Elon Musk pa je svoja električna vozila že od razvoja dalje zasnoval tako, da bi bilo posodabljanje programske opreme in s tem dodajanje funkcij že vgrajenim napravam ter senzorjem enostavno. Napovedano je, da bo do poletja objavljena sedma generacija sistema, ki bo vsem dosedanjim lastnikom tesle S samodejno nadgradila avto tako, da bo pridobil avtopilotski način vožnje (za denimo gnečo). Posodobitev se bo opravila povsem avtomatično, nikakršne potrebe po vožnji do pooblaščenega servisa ne bo.

Navigacija upošteva celo veter

Prejšnji teden je Musk sicer lastnike obvestil, da bodo v kratkem deležni manjše nadgradnje z imenom 6.2. Ta bo dodala funkcijo, da bo avtomobil stalno v komunikaciji z mrežo hitrih polnilnic, tako da bo samodejno preračunaval, na katero naj se avtomobil priklopi, da ne bo prej ostal brez energije. Sistem gre v takšne podrobnosti, da poleg upoštevanja višinskih razlik celo računa hitrost vetra na območju poti ter to upošteva pri izmerjenem dosegu.

Navigacijska naprava bo tako izračunavala optimalno pot glede na hitre polnilnice ob poti. "Ne boste ostali več brez energije, razen če boste to zavestno želeli storiti," je dejal Musk. Ko bo avtomobil enkrat napolnjen, pa bo voznika kar prek mobilne naprave obvestil, da je čas za odhod naprej.

Športni model tesla S obljublja doseg z enim polnjenjem okoli 500 kilometrov, čeprav je realni cikel ponavadi vsaj tretjino krajši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.