Slovenija
57 ogledov

Uradno: Rode ni oče Petra S.

Kardinal Franc Rode Anže Petkovšek
Test očetovstva je pokazal, da kardinal Franc Rode ni oče Petra Stelzerja. Slednjemu je žal zaradi okoliščin, ki so nastale.

"Kar sem doživljal zadnja dva meseca, je bila najbolj boleča izkušnja v življenju. Niti izguba domovine, ko mi je bilo deset let, me ni tako globoko prizadela," je na tiskovni konferenci, kjer so predstavili uradne rezultate DNK-testa, dejal kardinal Franc Rode.

DNK-test so opravili na inštitutu za sodno medicino v Münchnu. Rode je dejal, da je vesel, da je rezultat takšen, kot je vedel, da bo že od samega začetka.

Stelzerju žal zaradi okoliščin

Rezultate testa so prejeli danes, z njimi je že seznanjen tudi Peter Stelzer, ki priznava njihovo veljavnost. Hkrati se je opravičil zaradi okoliščin, ki so nastale v povezavi z njegovo zahtevo po testu očetovstva.

Rode se do nadaljnjega umika iz javnega življenja. "V ta boj sem šel za čast Cerkve in svojo dobro ime, pa tudi za čast Slovenije, kjer je moj dom," je dejal Rode in se zahvalil vsem, ki so mu izrekli podporo, tudi papežu Benediktu XVI.

Tožil bo novinarja in Delo

Afera z Rodetovim domnevnim očetovstvom se je začela odvijati konec avgusta, ko je časnik Delo objavil članek, v katerem so zapisali, da je imel kardinal leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo Stelzer, plod katerega naj bi bil Peter Stelzer.

Rode je še isti dan zanikal, da bi prelomil celibat. Kot so povedali danes, bodo zaradi obrekovanja vložili tako kazensko zasebno kot civilno tožbo. Avtorja članka Dejana Karbo bodo tožili kazensko in odškodninsko. Odškodninsko tožbo bodo vložili tudi proti časniku Delo.

Nadškof Anton Stres nad rezultatom ni presenečen, izrazil pa je zaskrbljenost zaradi pojavljanja v takih zgodb medijih.

Dobnikar Šeruga: Predstavili smo obe strani

"Glede na različne interpretacije vloge Dela v tej zadevi naj ponovno poudarimo, da je vse, kar smo zapisali, bilo utemeljeno, da smo predstavili navedbe obeh strani, da smo predočili vsa dejstva za in proti.  Skratka, poročali smo o Petru S., ki je na podlagi zbranih informacij utemeljeno sklepal, da bi bil njegov biološki oče lahko Franc Rode. Delo je pravočasno in večkrat zaprosilo kardinala, naj odgovori na naša vprašanja - tako bi imel že pred objavo prvega članka možnost, da Petrovo domnevo potrdi ali zanika," se je po razkritju rezultatov odzvala odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga. Kot so njene besede zapisali na spletni strani časnika, pri Delu nikoli niso trdili, da je Rode Petrov oče, ampak "izrecno smo zapisali, da lahko da pravi odgovor edino analiza DNK".

Komentarjev 39
  • juventus1897 11:40 03.oktober 2012.

    Novo šokantno odkritje Dejana Karbe v Delu: Milan Kučan je oče Zorana Jankovića!http://www.delo.si/assets/media/picture/20101212/polit_kucan_jankovic_ozadja.jpg

  • Kevin Kiret 22:22 02.oktober 2012.

    kaj zdaj tu rdeče vmešavaš glede patrije ... slovga ljubčka janeza janšo poglej kaj je vse naredil...

  • Kevin Kiret 22:19 02.oktober 2012.

    takrat ko bo janša vrnil vse kar je nakradel! in tega seveda ni malo!!