Slovenija
16 ogledov

Testirajo kapsulo za polet na Mars

Izstrelitev Orion
1/5
EPA
V vesolje je poletela vesoljske kapsula Orion, ki naj bi v prihodnjih letih v vesolje ponesla ljudi; med načrtovanimi misijami je tudi pot na Mars.

Orion se je brez posadke podal na težko pričakovan štiri ure in pol dolg testni polet. Orion naj bi nadomestil vesoljska plovila Apollo, ki so se upokojila leta 2011 - odtlej ljudi v vesolje ni poneslo nobeno ameriško plovilo. Astronavte in kozmonavte je tako na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odtlej prevažal ruski sojuz.

Številni pri Nasi tako zdaj pričakujejo, da bo Orion dal nov zagon ameriškemu vesoljskemu programu, ki se je dolgo spopadal z zategovanjem pasu.

Med prihodnjimi morebitnimi misijami za Orion, ki lahko naenkrat pelje štiri ljudi, je tudi pot na Mars, ki naj bi se po nekaterih napovedih zgodila okrog leta 2030.

Orion bo dvakrat poletel okrog Zemlje, pri čemer se bo povzpel do višine skoraj 6.000 kilometrov. Temu bo sledil hiter spust proti Zemlji - v njeno atmosfero naj bi vstopil s hitrostjo blizu 30.000 kilometrov na uro, kar je podobno kot hitrost, ki bi jo dosegel ob vračanju z Lune. Na koncu bo s pomočjo padal kapsula pristala v vodah Tihega oceana.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 14:11 05.december 2014.

    Bi za test lahko naše parlamentarce notri stlačili.