Magazin > Odnosi in prosti čas
649 ogledov

Testirali tudi izdelke Lidla in Hoferja

trgovina supermarket Shutterstock
So le drage stvari kvalitetne? Znani nemški kuhar Nelson Müller je pod drobnogled vzel nekatere izdelke diskontov.

Müller je preveril, ali se kvaliteta kave, mleka, testenin in rib iz diskontov lahko primerja s kvaliteto dražjih izdelkov iz drugih trgovin. Kot poroča Wunderweib, so izdelki v diskontih ponavadi za kar 30 odstotkov cenejši. Se ta razlika pozna na kvaliteti?

S kavo zadovoljni, z ribami ne

Pokuševalci med kavami dragih blagovnih znamk in kavami iz diskonta niso zaznali razlik, pri ribah pa je bila zgodba drugačna. Čeprav so ribe iz Lidla, Hoferja, Netta in trgovine Penny pri ocenjevanju kvalitete dobile najboljšo oceno, so strokovnjaki pokritizirali okus. Aromo rib so opisali kot "vodeno in brez okusa“.

Potrošniki pa lahko po mnenju strokovnjakov v diskontih brez skrbi kupujejo mlečne izdelke in testenine. Ugotovili so celo, da testenine, ki jih prodajajo v diskontih, in dražje testenine izdeluje isti proizvajalec, razlika je v sestavinah in produkciji. Nadev tortelinov iz diskontov na primer izdelujejo strojno, medtem ko se nadev tortelinov iz drugih trgovin izdeluje ročno, poroča Wunderweib. Razlika je tudi v jajcih. Za testenine diskontov se uporabljajo jajca talne reje, medtem ko se za dražje testenine uporabljajo jajca proste reje.

Preberite oznake

Nelson Müller pravi, da lahko osnovne izdelke brez skrbi nakupujete v diskontnih trgovinah. Pri tem bodite pozorni na oznako in seznam sestavin – več kot je sestavin, večja je verjetnost, da so pri proizvodnji "goljufali“. Kot primer so navedli vaniljin puding iz diskontne trgovine. V njej niso našli vanilije, odkrili pa so celo vrsto dodatkov, piše omenjeni medij.

Müller zaključuje, da je v diskontih možno najti veliko dobrih izdelkov, pri nakupu specialitet pa je bolje zapravite malo več.

Komentarjev 10
  • sani1234 14:20 26.januar 2015.

    Se mi zdi prav zabavno, ko berem te komentarje. Točno veš, ekipa katerega trgovca je od zadaj. Tu še posebej izstopajo Hoferjevi, Mercatorjevi in Šparovi. Hoferjevi vedno pljuvajo po Lidlu - samo ne preveč, da ne bi tudi sami bili ...prikaži več vrženi v isti koš, Mercatorjevi cel čas poudarjajo slovenskost in kako je drugje roba zanič, za Šparove pa tako nimam besed. Mislim, da trgovec, ki je še pred letom dni Slovencem prodajal umetno narejen med kot pravi, potem pa se je sprenevedal ravno ne more komentirati kakovost izdelkov pri drugih. To, da pa diskonterji na naše police dajejo škart robo, pa najbrž ne bo držalo. Enake izdelke najdeš tudi v Avstriji in Nemčiji, pa predlagam, da si kdaj resnično vzamete čas in pregledate deklaracije. Pa se potem delajte pametne.

  • Filipka 23:48 25.januar 2015.

    Se strinjam, da je večina članka kar nekaj, ni relevantna za Slovenijo, ker v Nemčiji dajeta hofer in lidl njihovo prvovrstno kvaliteto, pri nas pa 90% škart robo. Zato pa med drugim rabita podobne "raziskave", ki so drugače kar ...prikaži več dobo plačane. Isto so plačani raznorazni VIP-testi kakovosti od Zveze potrošnikov slovenije. Vse, da se njihove znamke čim bolj dokažejo v očeh kupcev, dejansko pa gre za povprečno kvaliteto.Jaz imam osebno ful raje izbiro v trgovini in 90% stvari, ki jih nabavlam, so slovenske.

  • allstarr111 23:18 25.januar 2015.

    Ne mešat hrušk in jabolk. HOFER je ALDI in ta ima trgovine na vseh petih kontinetih, on ima pomojem mnenju najboljšo kvaliteto in nanjo tudi nekaj da, pač zakaj bi si z enima nategom ki lahko izbruhne vsak dan kjerkoli ...prikaži več na svetu, je konec z njimi, lahko zaprejo, vsaj na trgih kot je USA, UK ali EU.ssLIDL je mislm malo slabši, ko proidem v evrospin dobim malo tesnoben občutek glede tega, ampak TUŠ je pa garant v največji pizdi glede tega, no pa tudi MERCATOR po novem, špar franšize pa od nekdaj.