Slovenija
28 ogledov

Težave pri izdajanju zdravil zaradi sistema nadzora nabavnih cen

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
V lekarnah so se danes pojavile težave pri izdaji nekaterih zdravil, razlog za to pa je nov sistem avtomatskega nadzora cen zdravil. Brez zdravil je ostalo okoli sto bolnikov.

V lekarnah recepte izdajajo elektronsko, sistem zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pa ne omogoča, da bi izdali zdravilo, za katerega v centralno bazo ni vnesena pravilna cena, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub. Brez zdravil naj bi danes tako ostalo okoli sto bolnikov. 

Napačne cene v centralni bazi

Do težav prihaja zaradi napačno vnesenih podatkov v centralno bazo zdravil. Z njo upravljajo ZZZS, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (Jazmp) ter Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje (Nijz).

Zavrnitveni nadzor tudi za stare zaloge

Da bi se tem težavam, izognili, so na lekarniški zbornici predlagali, da bi nov sistem avtomatske zavrnitvenega nadzora cen deloval le za zdravila, ki bi jih lekarna nabavila od današnjega dne naprej, ne pa za nazaj tudi za zdravila, ki jih lekarna že ima na zalogi od prej in jih je morda kupila po drugačni ceni od tiste, ki je vnešena v bazo.

Predlog ZZZS naj lekarne bolje optimizirajo svoje zaloge, Golub ocenjuje kot neživljenjski. Če bodo sledili takemu navodilu, "se bo dogajalo, da lekarne ne bodo imele nobene zaloge, saj ga ob vsakršni spremembi cene v centralni bazi zdravil ne bi mogle več izdati", je opozoril.

Golub opozarja, da bi se lekarne, ki bi prodajale po nižji ceni, kot je knjižena pri nabavi, znašle v težavah z davčno upravo. Za zdravila na recept namreč lekarne nimajo marž in torej ne morejo dajati popustov. Cen tudi ne določajo sami, ampak jih morajo nabavljati po taki ceni, kot jo dogovorijo z ZZZS, Jazmp in veletrgovci zdravil.Kadar ti dogovorijo novo ceno za neko zdravilo, ta ni takoj vnešena v centralno bazo zdravil."Gre za problem birokracije," pravi Golub.

ZZZS: Za prilagoditve je bilo dve leti časa

V ZZZS zatrjujejo, da ne uvajajo "sistema novih tehnologij", kot to navaja lekarniška zbornica, temveč zgolj spreminjajo dosedanjo evidenčno kontrolo v avtomatsko zavrnitveno kontrolo. Lekarne in ostali deležniki v lekarniški verigi pa so ob tem imeli več kot dve leti časa za ustrezne prilagoditve svojega poslovanja. Navedena novost glede obračuna zdravil zato ne sme vplivati na izdajo zdravil na recept v lekarnah, pravijo na ZZZS.

Slednje so namreč skladno z veljavno zakonodajo in pogodbo z ZZZS dolžne izdajati zdravila in jih obračunati po nabavni ceni, ki ne sme biti višja od cene za obračun v Centralni bazi zdravil. Neizdaja zdravila iz razloga, ker bo ZZZS avtomatsko zavrnil lekarnam obračun zdravil po višjih cenah, kot so določene oz. dogovorjene, pa bi pomenilo kršenje pogodbe z ZZZS, z vidika zavarovanih oseb pa kršenje njihovih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:25 27.junij 2016.

    Pri največjem šoping - trgovcu so dobili sveže brušene sekire !

  • Tupamaros 17:39 27.junij 2016.

    N naši državi prav nič ne deluje, Aha, razen korupcije in ropanja davkoplačevalcev. Nekateri sedaj ne bi smeli dobiti plačo.