Svet
33 ogledov

Težave tudi za tiste, ki potujejo kot turisti?

Donald Trump EPA
Zaradi nove odredbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa je številnim prepovedan vstop v ZDA. Kot kaže, imajo težave tudi tisti, ki potujejo kot turisti.

Po svetu so se tretji dan nadaljevali protesti in kritične obsodbe odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa za začasno prepoved vstopa beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav. Kritikam v ZDA in prizadetih držav ter pozivom k ponovni preučitvi odločitve so se pridružile številne mednarodne in regionalne organizacije, poroča STA. Trump še vedno vztraja, da je odločitev temeljila na želji, da se prepreči vstop teroristom v džavo in da odredba ni uperjena zoper muslimane.

Kot kaže, pa imajo na mejah težave tudi tisti, ki potujejo kot turisti; kot poroča TMZ, naj bi bila prejšnji konec tedna na letališču v Los Angelesu zadržana tudi Hrvatica, ki je v ZDA pripotovala iz Pariza.

Neprofitna organizacija ACLU trdi, da je morala Hrvatica podpisati dokumente, s katerimi se je odrekla turistični vizi za vstop v ZDA in da je bila prisiljena vrniti se v Pariz. Hrvaška se, kot je znano, ne nahaja na listi držav, katerih državljanom Trump prepoveduje vstop na ameriška tla.

Po pisanju hrvaških portalov oblasti primer še preučujejo.

Ogorčenje po vsem svetu

Trump je, kot je znano, z izvršnim ukazom v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav - Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Tudi Organizacija islamskega sodelovanja, v kateri je 57 držav, je opozorila, da bo prepoved okrepila skrajneže in terorizem po svetu. "Takšna selektivna in diskriminatorna dejanja bodo samo opogumila radikalna stališča skrajnežev in dala dodaten zagon zagovornikom nasilja in terorizma," je opozorila v izjavi.

Evropska komisija je sporočila, da še preučuje vpliv prepovedi na prebivalce EU z dvojnim državljanstvom. Za zdaj učinek še ni jasen, zato ne želijo prejudicirati odziva, bodo pa vsekakor poskrbeli, da evropski državljani ne bodo diskriminirani, je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Nemška kanclerka Angela Merkel je obtožila ZDA, da so neupravičeno za tarčo vzele muslimane. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano pa je ocenil, da EU, ki sama postavlja zidove, ne more ocenjevati Trumpove odločitve, še poroča STA.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 18:50 01.februar 2017.

    Okoli 20.000 bosanskih musličev ima hrvaško putovnico in niti slučajno niso Hrvati ! Tko da previdno s to vestjo , da Hrvatico niso spustili v USA !

  • jozicamurn 15:04 31.januar 2017.

    Kot da je težko obkoliti vse te smrdljive agencije in njihove podpornike skupaj z sorošom in v imenu ljudstva jim podati en human metek zaradi ogrožanja držav in njihove stabilnosti ter za smrt toliko ljudi po svetu z njihovim mešanjem ...prikaži več v pravične protokole z nameno bogatenja.Zelo lahko je to narediti vendar EU je polna liberalnih koruptivnih idiotov, ki so prav na tej isti listi, ki jim daje kruh vsak dan.

  • wolf.ata 19:57 30.januar 2017.

    berem tole:George Soros in levičarske agencije ( International Refugee Assistance Project, National Immigration Law Center, Jerome N. Frank Legal Services Organization pravne šole Yale, American Civil Liberties Union (ACLU), International Refugee Assistance Project in Urban Justice Center),ki jih financira G. ...prikaži več. Soros z cca.300 milijoni dolarjev samo,da bi pripeljali čim več migrantov po Eu in Ameriki,pa to ni res,da bi delali kaos,prepovedati vse te njegove organizacije