Vizita za živali > Leksikon bolezni
112 ogledov

Težavi s sklepi pri psih

pes Shutterstock
Stanje se poslabša s starostjo, le-ta pa prinaša tudi spremembe na drugih sklepih in hrbtenici. Bolečine pa so posebno očitne ob hladnih in vlažnih dnevih.

Da imajo psi probleme s sklepi je že dolgo splošno znano. Marsikateri večji kuža ima že prirojene okvare kolčnih ali komolčnih sklepov. Stanje se poslabša s starostjo, le-ta pa prinaša tudi spremembe na drugih sklepih in hrbtenici. Bolečine pa so posebno očitne ob hladnih in vlažnih dnevih. Te spremembe zaznavajo lastniki, kot težko vstajanje, šepanje, probleme pri počepanju in dvigovanju tačke ob odvajanju urina ali blata.

Manj znano je, da tudi naše muce pestijo revmatične spremembe in bolečine v njihovih zrelih letih. Muce bolečino namreč skrivajo, zato je ne opazimo. Skrben lastnik pa opazi spremebe v obnašanju, ki so posledica kronično bolečih sklepov. Muce z bolečinami veliko težje skočijo, zato več ne gredo na visoka mesta, kjer so se prej rade zadrževale (okenske police ipd.). Takšnim živalim se tudi kremplji velikokrat zataknejo ob oblazinjene predmete, saj jih ne morejo dovolj skriti, lastniki pa mislijo, da so kremplji predolgi. Muce, ki so po naravi čiste, začno urinirati zunaj njihovih stranišč. Te škatle so velikokrat visoke in polne mehkega peska, ki ne nudi stabilne opore. To pomeni, da morajo muce visoko dvigniti boleče tačke in hoditi po nestabilni površini, ki obremenjuje sklepe. Na pesku tudi počepnejo težje, zato je na takšni površini odvajanje urina in blata bolj boleče, kot na trdni površini. Drugi bolezenski razlog za uriniranje izven stranišča je vnetje spodnjih sečil, takšne muce pa še vedno navadno kakajo v stranišču. Obe stanji pa sta razlog za obisk pri veterinarju.

Pomoč za tovrstne težave iščite pri veterinarju. Ne poskušajte predpisati protibolečinske terapije sami in živalici dati kakšnega Aspirina (acetilsalicilne kisline), Lekadola (paracetamola) ali kakšne druge tablete  namenjene ljudem. Živali so za te substance zelo občutljive in lahko zelo hitro močno poškodujejo želodec in črevesje (razjede), jetra ali ledvica. Preden se veterinar odloči za terapijo z zdravili, ki so namenjena živalim, jo bo natančno pregledal in odvzel kri, da se prepriča o predhodnem stanju jeter in ledvic. Doza, ki jo bo predpisal, bo prilagojena posameznemu pacientu, pozorni pa moramo biti predvsem pri mucah, ki so za ta zdravila še posebej občutljive. Zelo priporočljiva pa je tudi podporna terapija s prehranskimi dodatki, kot so glukozamin, hondroitin, omega 3 in omega 6 maščobne kisline in drugi. Ti lajšajo vnetje in pomagajo pri vzdrževanju zdravja sklepnih hrustancev tako, da se potreba po protibolečinskih zdravilih zmanjšuje ali celo prekine.

Boleči sklepi torej niso samo nadloga nas ljudi, pestijo tudi naše štirinožce. Življenja s kronično bolečino si nihče ne želi, zato je prav, da pomagamo našemu kosmatinčku prav tako, kot bi želeli pomagati sebi. Naši ljubljenčki se bodo veliko bolje počutili, se razživeli, druženje in sprehodi z njimi pa bodo spet prijetnejši.

Rok Krajnik, dr.vet.med., Zvitorepka, veterinarska ambulanta za male živali, dostopno na: http://www.zvitorepka.si/Nasveti (16. 11. 2015)