Šport > Košarka
31 ogledov

Težka naloga za Argentino, Hrvati s Srbi

dario šarić hrvaška rio EPA
Znanih je vseh osem četrtfinalistov olimpijskega košarkarskega turnirja v Rio de Janeiru.

Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru so po zadnjih treh tekmah predtekmovalne skupine B znani tudi vsi četrtfinalni pari turnirja za košarkarje. Branici naslova iz ZDA se bodo pomerili z Argentino, Francija s Španijo, Avstralija z Litvo in Hrvaška s Srbijo.

Nigerija bi si na prvi tekmi dneva v skupini B zaradi prejšnje zmage nad Hrvaško lahko priigrala možnost nastopa v četrtfinalu, toda v dvoboju zadnjeuvrščenih ekip skupine z Brazilijo je klonila z 69:86 in Hrvaški "zagotovila" izločilne boje. To je pomenilo, da bi lahko iz olimpijskega turnirja izpadli evropski prvaki Španci.

Slednji, nosilci srebrnih kolajn iz Londona in Pekinga, so nato zelo slabo začeli odločilno srečanje z Argentino, olimpijsko zmagovalko leta 2004 v Atenah. Toda po začetnem zaostanku z 0:8 so prvo četrtino dobili z desetimi točkami prednosti in si nekaj pozneje priborili znatno vodstvo, ki so ga nato ohranili do konca polčasa (48:35).

Prednost so brez težav ohranili tudi do zaključka srečanja. Pau Gasol je ob 23 točkah ujel 13 žog, 23 košev je imel tudi Rudy Fernandez, prvi strelec Argentine pa je bil Nicolas Laprovittola (21).

Zadnji dvoboj med Litvo in Hrvaško je tako odločal le o končni razvrstitvi v skupini in želji obeh ekip, da bi se čim dlje izognili Američanom, ki na OI niso izgubili od Aten leta 2004. Hrvaška je prvič na uradni medsebojni tekmi po sedmih porazih slavila z 90:81 in med četverico ekip s po tremi zmagami zasedla prvo mesto.

Sledile so Španija, Litva in na četrtem mestu Argentina. Kevin Durant in drugi ameriški zvezdniki iz NBA se bodo tako za polfinale pomerili z Manujem Ginobilijem in njegovimi soigralci. Prav Argentina pa je v grški prestolnici v polfinalu ekipi ZDA prizadejala zadnji olimpijski poraz.

ZDA v predtekmovanju brez poraza

Reprezentanca ZDA je dan prej v predtekmovalni skupini A še tretjo tekmo dobila z majhno razliko, drugo zapored po tesni zmagi nad Srbijo le s tremi točkami prednosti. Francoze so ugnali s 100:97, favoriti OI so kljub temu končali predtekmovanje brez poraza na čelu skupine. Avstralija je premagala Venezuelo z 81:56 in končala druga na lestvici, Srbija pa je v zadnjem srečanju s 94:60 odpravila zadnjeuvrščeno Kitajsko in si za tretjo Francijo na četrtem mestu prav tako zagotovila četrtfinalni nastop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.