Slovenija
33 ogledov

Težko naprej, če šefu nisi všeč

razno 20.11.13. mobing na delovnem mestu, sluzba, foto: shutterstock Shutterstock
Kariera uslužbenca povsem v rokah nadrejenega.

"Čeprav sem pri delu dosegala nadpovprečne rezultate in sem se dodatno izobraževala, zaradi nenaklonjenosti šefa več let nisem mogla napredovati," razlaga ena od zaposlenih v državni upravi. Napredovanje je namreč odvisno od ocene, ki jo poda nadrejeni.

Sogovornica se je zoper oceno pritožila, "vendar so bili tudi v komisiji ljudje, ki so imeli osebne interese in se niso hoteli zameriti mojemu nadrejenemu. Eden od teh je pozneje tudi prevzel njegov položaj." Krivice ji, kot dodaja, ni uspelo dokazati niti na delovnem sodišču, v času postopka pa je doživljala tudi veliko mobinga.

Poročilo piše na 15 minut

V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) pravijo, da jim spori glede subjektivnega vplivanja na napredovanje niso tuji. "Nekaj tožb imamo na sodišču," pravi Drago Ščernjavič iz SDOS in dodaja, da se odzovejo, takoj ko se posameznik obrne nanje. O oblikah mobinga, ki se dogaja v državni upravi, pa pravi, da jih je precej. Navaja primer šikaniranja na eni od dolenjskih občin, ki je ne želi imenovati: "Župan pritiska na delavko in od nje zahteva, naj na 15 minut piše poročilo o tem, kaj dela." Je pa po njegovih besedah veliko tudi notranjega nadzora prek tistih, ki so bliže delodajalcu oziroma se mu prilizujejo.


Napredovanj sicer zaradi zamrznitve že dolgo ni bilo. "Bomo pa videli, kako bo aprila. Prej je namreč velika večina napredovala, sploh če gledamo napredovanje v nazivih," dodaja.

Ni krivic, saj so predpisi

Na ministrstvu za notranje zadeve o zagotavljanju pravičnega ocenjevanja, ki je edini pogoj za napredovanje, pravijo, da se "subjektivnost pri ocenjevanju minimalizira z upoštevanjem predpisanih meril ob spremljanju celoletnega dela zaposlenega, prav tako z izvajanjem usposabljanj ocenjevalcev". Kot dodajajo, se usposabljanja izvajajo nekajkrat na leto in vključujejo tudi "napake" pri ocenjevanju (haloefekt, predsodki, ocenjevanje glede na lastne značilnosti, težnja k dajanju povprečnih ocen ...).

Komentarjev 5
  • kapibara 13:22 16.januar 2014.

    Ta prav prvi šerf, takoj odpuca zateženega šefa..sploh pa tile FDjevci, se imajo za apostole..!!Pri meni,menjava oblasto-menjava vodstva???zakaj pa,če so prejšni odlični delavni?? Je pa pregovor:če boste hoteli napredovati,se boste morali družiti z ljudmi,ki nekaj pomenijo-pa tut če so FDvejevci+še ...prikaži več tako osladni+nemogoči..kaj se to v JU vidi,ko se menja ..

  • Pepe007 12:51 16.januar 2014.

    Povsod je tako, Če se z nadrejenim oziroma delodajalcem ne ujameš, je bolje da greš. Na svetu ni absolutne pravičnosti in sodišče ni kraj, kjer bi jo iskal. Ne vem, kaj bi članek rad povedal. Šef naj odgovarja naprej, ...prikaži več koliko je skupina uspešna in če ni, naj leti. Aja, tega v javni upravi ni, zato si lahko privoščijo, da maltretirajo uspešne zaposlene.

  • Katjus 12:42 16.januar 2014.

    A je kje drugače???? Šef ti lahko zajebe cel lajf, če te ne ceni.