Šport
22 ogledov

Prihaja še tretji predsednik Moka

thomas bach EPA
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bo v petek obiskal Slovenijo. To bo tretji obisk predsednika Moka samostojne Slovenije.

Prvi je bil Juan Antonio Samaranch, ki se je leta 1998 udeležil slovesnosti ob praznovanju stoletnice Leona Štuklja, njegov naslednik in predhodnik Bacha Jacques Rogge pa je bil leta 2001 na Bledu. Tam je tedaj potekal Evropski olimpijski festival evropske mladine, katerega pobudnik je bil prav Rogge. Slednji je bil decembra 2011 drugič v letu dni v Sloveniji; junija tega leta se je udeležil dvodnevnega 22. seminarja generalnih sekretarjev in vodij olimpijskih reprezentanc Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Portorožu, ki je bil zadnji velik olimpijski dogodek pred volilnem kongresu Moka. Rogge je bil tedaj še predsednik EOC.

Dvainšestdesetletni Nemec Thomas Bach, po poklicu odvetnik, je deveti predsednik Moka; septembra 2013 je na položaju nasledil Roggeja. Bach je bil tudi sam v svoji mladosti zelo uspešen športnik, ukvarjal se je s sabljanjem, na poletnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu je bil član nemške ekipe v floretu, ki je osvojila zlato kolajno.

"Velika čast"

"Bach bo prišel v Slovenijo predvsem zaradi odprtja olimpijskega izobraževalnega in muzejskega centra v BTC, kjer ima Olimpijski komite Slovenije (OKS) sedaj tudi svoj sedež. To je velika čast za nas in smo vložili v to veliko napora v pripravo obiska. Glede na to, kaj smo mu predstavili, je zelo pozitivno naravnano pristopil k sodelovanju z nami. Mok je prek olimpijske solidarnosti tudi veliko pomagal pri odprtju izobraževalnega centra in gotovo bomo imeli tudi v prihodnje še boljše možnosti, da pridemo do teh sredstev," je ocenil generalni sekretar OKS Edvard Kolar.

Bach se bo v petek ob 9.30 v ljubljanskem BTC udeležil odprtja novega Olimpijskega izobraževalnega centra. Po odprtju izobraževalnega središča in njenega muzejskega dela bo Bach obiskal sedež OKS in se srečal s predsednikom slovenskega olimpijskega komiteja Bogdanom Gabrovcem in njegovimi sodelavci.

Prav ob obisku Bacha bo Olimpijski komite Slovenije predstavil tudi slovensko olimpijsko opremo za letošnje poletne olimpijske igre v brazilskem Rio de Janeiru. Slovensko olimpijsko kolekcijo bodo predstavili na modni reviji v hotelu Lev. Nato bo sledilo članov izvršnega odbora OKS z Bachom in njegovimi sodelavci. Predsednika Moka bosta v nadaljevanju sprejela predsednik slovenske vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor.

Popoldne na Kodeljevem

ND Slovan Kodeljevo stoletnica Nogometni Klub Slovan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Bach se bo v popoldanskem delu obiska, predvidoma ob 16.15, na stadionu na Kodeljevem udeležil projekta Ujemi olimpijsko normo. Pri teku ne bo sam. Olimpijsko normo bo skušal ujeti skupaj s predsednikom OKS Gabrovcem, predsednikom republike Pahorjem ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in drugimi rekreativci. Udeleženci teka bodo pretekli krog v dolžini 400 metrov.

Po medijskih obveznostih se bo večerno dogajanje nadaljevalo na Ljubljanskem gradu, ko bo najprej na vrsti sprejem za predstavnike pokroviteljev slovenskih olimpijskih reprezentanc. Sprejemu bo ob 20. uri sledila dobrodelna prireditev, katere izkupiček bo namenjen Fundaciji za športnike iz socialno ogroženih okolij, vrhunec pa bo slavnostna večerja v restavraciji Strelec, katere gostitelj bo predsednik OKS Gabrovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.