Šport
78 ogledov

Bach zavrnil kritike in okrcal Wado

thomas bach EPA
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je na novinarski konferenci v Riu de Janeiru zavrnil kritike na račun njegovo organizacije, saj pet dni pred začetkom olimpijskih iger še ni jasno, v kakšni sestavi bo Rusija nastopila na igrah.

"Mok ni kriv za vse skupaj. In to iz zelo očitnih razlogov. Mok ni odgovoren za čas, v katerem se je pojavilo McLarnovo poročilo. Mok tudi ni odgovoren za dejstvo, da je Svetovna protidopinška organizacija (Wada) že nekaj let dobivala poročila, pa ni pravočasno ukrepala," je dejal Thomas Bach.

Dodal je, da je "žvižgač" Vitalij Stepanov prve dokaze o sistematičnem dopingu v Rusiji dal Wadi že leta 2010. Stepanov in njegova žena ter tekačica na 800 m Julija, ki je tudi sodelovala pri odkrivanju dopinga, se sedaj skrivata v ZDA. Čeprav je Mednarodna atletska zveza (Iaaf) Stepanovi dovolila nastop na OI pod nevtralno zastavo, pa se je potem Mok odločil drugače, saj je atletinja leta 2013 zaradi dopinga dobila dveletno prepoved nastopanja. "Ta odločitev je bila za Mok težka, vendar smo ravnali v skladu z olimpijsko listino," je navedel Bach.

Mok je prav danes sporočil, da je sestavil tričlansko komisijo, ki bo dokončno odločila, kateri ruski športnik bodo lahko nastopili na OI. Komisija bo vsak primer obravnavala ločeno, končno odločitev pa bo sporočila še pred uradnim začetkom iger. Komisijo sestavljajo Ugur Erdener, predsedniki zdravniške komisije pri Moku, Claudia Bokel, predsednica komisije za športnike, in pa predsednik Zveze za moderni peteroboj Španec Juan Antonio Samaranch, sin leta 2010 preminulega nekdanjega predsednika Moka.

"Počasi se vse skupaj sestavlja"

Uvedba posebne komisije je odgovor na številne pritožbe ruskih športnikov po dopinški aferi, mnogi Rusi menijo, da se jim je z izključitvijo zgodila krivica, trije plavalci so se tudi pritožili na Mednarodno športno razsodišče (Cas), ki je sicer že zavrnilo možnost nastopa 67 ruskim atletom.

Glede težav Brazilcev pri organizaciji OI pa je Bach dejal: "Počasi se vse skupaj sestavlja. Kot vedno je v zadnjih minutah tudi nekaj izzivov, na katere pa so Brazilci ustrezno odgovorili. Zato smo še bolj prepričani, da bodo to velike OI a la Brazilija, polne čustev in veselja do življenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.